Guvernul ar putea declara epidemie de gripă în România

Guvernul ar putea să declare epidemie de gripă în România, având în vedere numărul extrem de mare de cazuri confirmate în ultima perioadă.

140.688 de cazuri de gripă, pneumonii și infecții respiratorii au fost raportate la final de 2022. Sibiul se află printre județele/zonele din România cu cele mai multe cazuri de gripă.

Epidemia de gripă în România ar putea fi declarată pe baza datelor săptămânale care vor fi prezentate joi de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), iar măsurile vizează în principal sistemul de sănătate, potrivit ministrului Sănătății Alexandru Rafila.

Rafila: Nu se pune problema unor restricții

Alexandru Rafila a explicat că epidemia de gripă este declarată dacă se înregistrează o creștere de cel puțin 20% a numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutive și dacă 10% din probele prelevate sunt pozitive pentru gripă.

Întrebat dacă Guvernul ar putea declara în România epidemie de gripă, ministrul Sănătății a răspuns:

„Sunt cifrele care sunt relevante și care impun, conform reglementărilor de la nivelul Uniunii Europene, de la Centrul European de Control al Bolilor, să considerăm că suntem într-o perioadă epidemică, o creștere cu câte 20% timp de 3 săptămâni consecutiv și o proporție de minim 10% din probele testate care sunt confirmate pentru gripă înseamnă că este epidemie.

Abia joi o să primim cifrele pentru săptămâna care a trecut și atunci bineînțeles că o să avem în vedere scenariu care rezultă din prelucrarea acestor cifre”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, marți, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

În cazul declarării epidemiei de gripă, a menționat ministrul, sunt măsuri generale adresate populației și măsuri obligatorii care vizează unitățile medicale: trebuie adaptat programul de vizite, iar personalul medical trebuie să utilizeze echipament de protecție, inclusiv mască.

Alexandru Rafila a subliniat că masca de protecție este obligatorie doar în unitățile spitalicești, iar pentru populație este „la nivel de recomandare”, mai ales în zonele aglomerate.

„Nu se pune problema unor restricții”, a adăugat ministrul.

Ministrul Sănătății a precizat că sezonul gripal a început cu circa 3-4 săptămâni mai devreme și mai intens, dar se va și încheia mai repede.

„Gripa a început să circule mult mai repede și mult mai intens.

Sigur, se va și termina mai repede cu 3-4 săptămâni, dar în acest an, având în vedere restricțiile din anii precedenți, din ultimii 2 ani, circulația virusurilor, în general, a fost mult mai ridicată, mai ales în lipsa măsurilor de protecție și acest lucru a dus la un număr mare de cazuri de viroze respiratorii, inclusiv de gripă în România și peste tot în Uniunea Europeană”, a mai spus ministrul Rafila.

În săptămâna 19 – 25 decembrie 2022 au fost raportate 94 cazuri confirmate de gripă (18 cu virus AH3, 28 cu virus AH1, 46 cu virus gripal A nesubtipat și 2 cu virus gripal B).

De la începutul sezonului au fost raportate 208 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul.

În clasamentul județelor/zonelor din România cu cele mai multe cazuri de gripă, Clujul se situează pe locul 3 cu 20 de cazuri.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*