Poliţişti din cadrul B.C.C.O. Alba-Iulia şi procurori D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba-Iulia, cu sprijinul de specialitate al poliţiştilor din cadrul I.P.J. Sibiu, D.P.I.R. Sibiu şi D.P.I.R. Alba şi al ofiţerilor Direcţiei Operaţiuni Speciale – I.G.P.R., au desfăşurat luni dimineţă o acţiune de amploare în municipiul Sibiu. Oamenii legii au efectuat 19 perchezii domiciliare, fiind vizaţi 17 suspecţi, membri ai unei grupări infracţionale specializată în înşelăciune şi cămătărie şi persoanele care au sprijinit activităţile infracţionale ale grupării.
Din investigaţiile efectuate de poliţişti a reieşit că, în perioada anilor 2008- 2012, pe raza judeţului Sibiu, suspecţii Constantin C., Dumitru D., Daniel I. şi Bogdan J. au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane. Scopul grupului era acordarea de împrumuturi cu camată şi majorarea, ulterior, în mod nejustificat, a dobânzilor stabilite iniţial. Astfel, majoritatea datornicilor nu mai reuşeau să-şi plătească datoriile şi erau deposedaţi de bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea acestora sau a unor rude apropiate.
Bani din dobânzi
Zeci de persoane au apelat la aceşti cămătari pentru împrumutul unor sume de bani, de regulă în valută, pentru care suspecţii impuneau în mod obligatoriu o dobândă între 10% – 50% saptămânal sau lunar, precum şi constituirea unor garanţii imobiliare. Totodată, din investigaţii a reieşit că suspecţii nu acordau niciodată banii trecuţi în contract şi reţineau la împrumuturile mai mari sume de 5.000 – 10.000 de euro, cu titlu de garanţie pentru plata dobânzii. Dobânzile erau majorate ulterior de suspecţi, astfel că valoarea acestora şi sumele împrumutate ajungeau la cifre uriaşe, iar părţile vătămate, aflate în imposibilitatea de a plăti, pierdeau bunurilor gajate. Pentru recuperarea banilor, membrii grupului recurgeau la ameninţări, acte de violenţă şi şantaj asupra părţilor vătămate sau a membrilor familiilor acestora. Până în prezent au fost identificate şi audiate 15 părţi vătămate. Prejudiciul stabilit până în prezent depăşeşte 1.000.000 de euro.
Acuzaţi de acte de violenţă
30 de persoane urmează să fie conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba – Iulia în vederea audierii şi luării măsurilor legale. Printre acestea se numără şi notarii sibieni Răzvan Mărginean şi Simion Bexa. Membrii grupării sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire, aderare, sprijinire a unui grup infractional organizat în scopul comiterii infracţiunilor comise cu violenţă, ca şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, vătămare corporală, loviri şi alte violenţe, înşelaciune şi activităţi de cămătărie.