Gripă sau simplă răceală? Cum facem diferența?

Sezonul rece aduce cu sine numeroase infecții respiratorii, iar uneori poate fi dificil să distingem gripa de o răceală obișnuită. Reprezentanții Spitalului Clinic Județean Sibiu ne învață să facem diferența între cele două.

foto: freepik.com

Iată care sunt principalele diferențe:
GRIPA:
Debut brusc, cu febră mare (38°-40°C)
–  Dureri musculare și articulare intense
–  Frisoane, oboseală extremă
–  Tuse seacă
RĂCEALA
–  Debut lent, progresiv
–  Strănut și nas înfundat
–  Febră ușoară sau absentă
–  Dureri de gât și disconfort ușor
Dacă aveți simptome severe, sau persistente, consultați un medic!
De asemenea, reprezentanții spitalului județean mai spulberă un mit: frigul în sine nu provoacă răceală.
„<<Am făcut gripă pentru că am stat în frig!>>De câte ori nu ați auzit această replică? Suntem siguri că mulți dintre voi v-ați întrebat dacă este adevărat. Ei bine, este un mit!
Frigul în sine nu provoacă răceală sau gripă, întrucât bolile respiratorii sunt cauzate de virusuri, nu de temperaturile scăzute. Este însă adevărat că expunerea îndelungată la frig, fără o îmbrăcăminte adecvată, poate duce la slăbirea sistemului imunitar, iar spațiile închise (unde virusurile circulă mai ușor) cresc riscul de îmbolnăvire.
Cum ne protejăm? Spălăm des mâinile, evităm contactul cu persoane bolnave, purtăm îmbrăcăminte corespunzătoare și menținem o alimentație sănătoasă și ne hidratăm”, explică reprezentații Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.
„La începutul acestei săptămâni a fost deschis șiCentrul de Evaluare din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, unde pacienții cu simptome ușoare și moderate pot solicita consultații. Centrul se află la containerul amplasat în fața Secției Boli Infecțioase, iar programul de funcționare este de luni până vineri, înre orele 8.00 și 14.00”, reamintesc reprezentanții Județeanului.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura