Gripa face ravagii! Cum putem să ne ferim?

În țara noastră, nouă decese au fost provocate, până în acest moment, de gripă, iar în țările membre UE numărul este mult mai mare și în creștere.

Spitalele din Sibiu și din toată țara au redus durata timpului de vizitare a pacienților pentru a diminua riscurile de expunere a celor deja bolnavi cu acest virus care poate, în unele cazuri, să fie mortal. Medicii recomandă vaccinurile acum, chiar dacă ar fi făcute pe ultima sută de metri, fiindcă mai există timp pentru ca vaccinul să creeze anticorpii necesari organismului.

Cum să prevenim apariția gripei?

Specialiștii au transmis câteva sfaturi ca să prevenim apariția gripei.

Gripa este o boală acută, contagioasă, produsă de virusul gripal. Sezonul rece favorizează îmbolnăvările și epidemiile de gripă (iarna, începutul primăverii). Gripa se transmite pe cale aeriană, atât în mod direct (prin tuse sau strănut) cât și indirent (prin obiecte proaspăt contaminate: batistă, prosop, veselă etc.).

Pentru a preveni apariția acestei boli, trebuie să avem grijă să evităm aglomerările umane unde putem să avem contact cu persoane care sunt deja bolnave. Trebuie să ne spălăm cât mai des pe mâini, dar mai ales după suflarea nasului sau venirea în contact cu persoane bolnave.

În cazul în care un membru al familiei s-a îmbolnăvit deja, trebuie izolat de restul într-o încăpere luminoasă, aerisită și suficient de încălzită.

Gripa sezoniera este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare. Puteti recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, dupa debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii. Aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincițial respirator, virusuri paragripale etc.).

Vaccinul, cea mai sigură metodă

Pentru ca sănătatea noastră să nu fie pusă la încercare, medicii recomandă ca sibienii să se vaccineze, în special toamna, înainte de debutul sezonului rece, fiindcă astfel se reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire.

Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon. Vaccinul antigripal nu conține virusuri gripale vii. Acest lucru înseamnă că vaccinul nu poate provoca gripă sau alte infecții. Pentru a limita răspândirea gripei dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive: spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun, acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați, apoi acoperiți și aruncați șervețel folosit. Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate. Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura