Grigore Popescu s-a întâlnit cu finanțiștii liberali din toată țara, la Brașov. PNL propune reducerea contribuției de asigurări sociale pentru angajator

Comisia Națională de Buget și Politici Fiscale a PNL propune reducerea contribuțiilor de asigurări sociale pentru angajator, cu 5 puncte procentuale,  începând cu data de 1 ianuarie 2017 sau 1 iunie 2017, termen determinat de viitoarele analize de impact asupra bugetului național. De asemenea, propunerea liberală vizează ca începând din anul 2018 să existe cotă unică de 16% asupra ajutoarelor sociale plătite atât de angajat, cât și de angajator având în vedere că în prezent angajatul plătește, prin reținerea din salariu,  16,5%,  iar angajatorul achită 22,75% aplicat asupra fondului de salarii brut.

Comisia s-a reunit în ședință de lucru, la finalul săptămânii trecute, la Brașov, unde a analizat principalele probleme și priorități legislative  din domeniul de competență  pentru viitoarea sesiune parlamentară. Evenimentul a reunit peste 50 de membri ai comisiilor de specialitate din domeniul fiscal ale PNL, județul Sibiu fiind reprezentat la lucrări de copreședinții Comisiei pentru Buget și Politici Fiscale, Grigore Popescu și Marcel Cimpoca.

Problemele generate de aplicarea noului Cod fiscal au reprezentat un alt subiect amplu discutat în cadrul ședinței conduse de copreședinții Comisiei Naționale de Buget și Politici Fiscale a PNL, deputații Eugen Nicolaescu și Gheorghe Ialomițeanu. În acest context, Grigore Popescu a subliniat elementele care se resfrâng în mod negativ asupra activităților liberale a persoanelor fizice, respectiv plata obligatorie a contribuției pentru pensie de 10,5% și impozitarea clădirilor rezidențiale unde aceștia desfășoară activitate economică. De asemenea, fostul șef al Finanțelor sibiene a atras atenția asupra „modului deficitar prin care ANAF a făcut și face în continuare reorganizarea: prin centralizare,  depersonalizare a unor instituții și prin  desființarea unor activități“, apreciind că, din această cauză, încrederea contribuabililor/cetățenilor în ANAF a scăzut de la 82% în anul 2005 la 46,3% în anul 2014. „PNL mizează pe descentralizare, acest fapt presupunând ca instituțiile județene să rămână funcționale, cu personalitate juridică și ordonatoare de credite, iar una dintre instituțiile din cadrul unei regiuni să aibă și sarcina de coordonare a celorlalte județe din regiune. PNL propune în programul de guvernare instituirea unei noi abordări a impozitelor și taxelor.  Se prevede ca acestea să fie de nivel local (județean/regional) și național. Totodată, copreședintele Comisiei de buget și politici fiscale a PNL Sibiu a amintit și de respectarea obligativității legale ca toți ordonatorii de credite să își facă public bugetul și execuția  bugetară pe pagina proprie de internet (primăriile care nu au pagină web să publice pe site-ul Consiliului Județean, iar celelalte instituții publice care nu au web propriu să publice pe site-ul ministerului de care aparțin). În cadrul discuțiilor, specialiștii PNL au atras atenția asupra prevederilor aberante din Codul fiscal prin care persoanele fizice care nu au venituri să participe cu o suma de 57 lei/lună pentru contribuția la sănătate. Parlamentarii PNL vor acționa în vederea eliminării acestei prevederi din Codul Fiscal“, se arată într-un comunicat de presă remis de Comisia pentru Buget și Politici Fiscale a PNL Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*