Greu de demis! Forumul German a dat peste cap planurile PSD pentru Consiliul Județean

Cei 12 consilieri județeni de la PSD au depus un proiect de hotărâre pentru demiterea președintelui liberal al Consiliului Județean Sibiu.

În urma unei ședințe desfășurată marți, Biroul Permanent al Organizaţiei Judeţene PSD Sibiu a iniţiat o procedură pentru eliberarea din funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean. „Am recurs la această soluţie în urma analizării activităţii Consiliului Judeţean în perioada mandatului actualului preşedinte. Baza acestei hotărâri politice o reprezintă lipsa de viziune, strategie, managementul defectuos şi deciziile de politizare mascată a Consiliului Judeţean şi a structurilor din subordine“, susține Cătălin Stanciu, liderul consilierilor județeni PSD.

foto: Facebook / Daniela Cîmpean

Stanciu a subliniat, în numele PSD, că nu dorește ruperea protocolului dintre PNL și FDGR și solicită doar înlocuirea Danielei Cîmpean, adăugând că grupul PSD va susține un alt președinte liberal.

Cătălin Stanciu, liderul social-democraților din Consiliul Județean, a declarat că PSD va susține un alt președinte nominalizat de PNL, în eventualitatea demiterii lui Cîmpean

Capetele de acuzare

Principalele motive pe care le invocă PSD Sibiu pentru demiterea lui Cîmpean sunt: „climatul tensionat creat în rândul angajaţilor Consiliului Judeţean Sibiu şi a instituţilor subordonate în contextul aplicării legii salarizării, generat de atitudinea ostilă a doamnei preşedinte Cîmpean Daniela faţă de interesul angajaţilor şi timorarea acestora; încărcarea ineficientă a cheltuielilor cu salarizarea personalului a Consiliului Judeţean Sibiu prin angajarea unui număr de patru consilieri personali şi a unui administrator public, fapt ce dovedeşte lipsa de viziune şi incapacitatea profesională a doamnei preşedinte Cîmpean Daniela de a iniţia proiecte sustenabile de dezvoltare pentru judeţul Sibiu; însuşirea în nume propriu, în mod nemeritat, a unor proiecte şi realizări precum staţia de tratare mecanico-biologică a deşeurilor ce a fost prevăzută pentru judeţul Sibiu în Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor sau dotarea de către Ministerul Sănătăţii a unui RMN, aceste iniţiative aparţinând unor alte instituţii; încălcarea OUG 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice, cu privire la efectuarea deplasărilor în străinătate a unor delegaţii formate din mai mult de două persoane, fără adoptarea prealabilă a unei hotărâri proprii a Consiliului Judeţean Sibiu; politizarea voalată a instituţiei prin tactica de promovare pe funcţie în doi paşi – transfer şi delegare pe funcţie; lipsa de transparenţă privind organizarea concursului de ocupare a funcţiei de secretar al judeţului Sibiu şi desemnarea în cadrul comisiei de concurs a doamnei Mihaella Cristina Linde, în prezent consilier juridic în cadrul aparatului propriu al Consiliului Judeţean Sibiu, cu încălcarea prevederilor HG 611 din 2008, art. 33, alin. 1, lit. c care spune: persoana nominalizată a face parte din comisia de concurs urmează a fi, în situaţia ocupării funcţiei publice de conducere pentru care se organizează concursul, direct subordonat ierarhic al oricăruia dintre candidaţi“. Aceste aspecte au fost invocate în expunerea de motive ce însoțește proiectul de hotărâre privind eliberarea din funcție a președintelui Cîmpean.

12 semnături

Propunerea de eliberare din funcție a Danielei Cîmpean respectă prevederile legale, în sensul că inițiativa aparține unui număr de 12 consilieri județeni, reprezentând mai mult de o treime din numărul total al consilierilor județeni în funcție, susține Stanciu. În aceste condiții, PSD Sibiu propune introducerea pe ordinea de zi a ședinței din 30 ianuarie a proiectelor de hotărâre privind alegerea unui nou președinte. Ieri, la închiderea ediției, pe pagina de internet a CJ nu apărea proiectul inițiat de PSD, procedura de afișare a ordinii de zi fiind în lucru.

Noul spital, proiect FDGR – revendicat de PNL și PSD

Construcția noului spital județean, dar și problemele cu care se confruntă spitalul vechi se numără printre principalele subiecte de dispută între PSD și PNL, mediate de FDGR. „Nu a fost finalizată nici până în prezent reabilitarea secţiei ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, desi lucrarea a fost demarată în toamna lui 2016, iar pentru anul 2017 suma a fost bugetată. De asemenea, sunt lucrări restante la Spitalul Clinic Judeţean, la Spitalul de Pneumoftiziologie şi la Spitalul de Psihiatrie. Pentru construirea unui spital nou, deși au fost prinse sumele în bugetul pentru 2017, nu a fost realizat studiul de impact referitor la amplasare, nu au fost stabilite nevoile de servicii de sănătate ale județului, nu a fost realizat studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic. De asemenea, pentru terenul achiziţionat de către Consiliul Judeţean în mod inconştient, din cauza vecinătăţilor, nu a fost realizat nici măcar un studiu geologic. Reamintim sibienilor că, în mod inexplicabil, locaţia agreată de Cîmpean Daniela pentru noul spital este situată pe «Drumul Hoţilor», în imediata vecinătate: a depozitului de gunoi ce deserveşte judeţul Sibiu, a staţiei de compostare a deşeurilor (ambele generatoare de poluare cu hidrogen sulfurat), a Zonei Industriale Vest (poluare atmosferică), a aeroportului şi a autostrăzii (poluare fonică şi a aerului – noxe generate de trafic, vibrații etc.). Amplasarea spitalului în această zonă ar stopa şi dezvoltarea industrială a Zonei de Vest prin introducerea în autorizaţiile de funcţionare a interdicţiilor pe care le generează o dezvoltare industrială în vecinătatea unui spital“, afirmă social-democrații sibieni.

Paul-Jürgen Porr

FDGR se declară împotrivă

Consilierul județean Paul-Jürgen Porr, președintele FDGR, a dat de înțeles că formațiunea pe care o conduce va respecta protocolul cu liberalii încheiat după alegerile locale din 2016. „Nu subscriem la proiectul PSD. Vom vota împotrivă“, a declarat Porr, ieri, pentru Mesagerul de Sibiu. În aceste condiții, inițiativa PSD nu are nici o șansă de reușită. Nu este clar pe ce sprijin se bazează grupul social-democraților, întrucât, potrivit lui Cătălin Stanciu, aceștia nu au negociat și nu vor negocia pentru a-și impune proiectul. Poziția Forumului German este una decisivă, în condițiile în care cele 8 voturi ale sale pot înclina oricând balanța în chestiuni de administrație a județului. În prezent, Forumul a rămas fără vicepreședinte al CJ, ca urma a demisiei lui Wiegand Helmut Fleischer din această funcție. FDGR o propune pentru funcția de vicepreședinte pe Christine Manta Klemens. Noul vicepreședinte va fi ales tot în ședința de marți, 30 ianuarie.

Raluca Turcan

Turcan indică o diversiune

Daniela Cîmpean, președintele liberal al Consiliului Județean, nu a răspuns ieri solicitării ziarului Mesagerul de Sibiu, de a comenta demersul grupului de consilieri PSD. În schimb, a venit o reacție din partea partidului său. O declarație în care numele lui Cîmpean nici măcar nu este menționat. „La Sibiu, PSD face fix ce a făcut întotdeauna: scandal și dezbinare. Sunt puține de comentat la propunerea unei organizații care și-a declarat vasalitatea față de Liviu Dragnea și care s-a aliniat în spatele lui pentru dărâmarea propriilor guverne și susținerea corupției. PSD Sibiu încearcă să abată atenția de la lipsa de rezultate a propriei guvernări. Pentru că e greu să prezinte vreun rezultat concret al guvernării, încearcă acum să creeze un scandal politic, ca oamenii să nu mai vorbească despre eșecul PSD în domenii vitale, precum sănătatea, educația, infrastructura sau fiscalitatea. În ce mă privește, am căutat să tratez de fiecare dată cu seriozitate demersurile oricărui competitor politic. La Sibiu însă, PSD nu oferă nimic responsabil. Dacă ar putea să blocheze județul Sibiu cu totul, ar face și acest lucru. Îmi este foarte greu să înțeleg abordarea lor“, a transmis deputatul Raluca Turcan, președintele PNL Sibiu.

De două ori i-au cerut demisia

PSD Sibiu a cerut în două rânduri demisia preşedintelui Cîmpean, acum aproximativ o jumătate de an, când s-a iscat scandalul deșeurilor din județul Alba care urmau să fie depozitate la Cristian. „Demisia fiind un act de onoare care, din punctul nostru de vedere, i-a lipsit doamnei, consilierii judeţeni ai PSD au introdus pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din data de 30 ianuarie un proiect de hotărâre pentru eliberarea din funcţie a preşedintelui CJ Sibiu“, susțin liderii PSD Sibiu.

Matematica schimbării

Conform dispozițiilor art. 101, alin. 3, din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată cu modificările și completările ulterioare, sunt statuate, cu caracter imperativ, condițiile pentru alegerea și, respectiv, eliberarea din funcție a președintelui Consiliului Județean: votul secret a două treimi a consilierilor în funcție, la propunerea motivată a cel puțin unei treimi din numărul acestora. În urma alegerilor locale din iunie 2016, PNL a câștigat 13 mandate în Consiliul Județean Sibiu, PSD are 12 consilieri județeni, iar FDGR – 8 consilieri județeni. Astfel, Daniela Cîmpean a fost aleasă președinte al Consiliului Județean din rândul consilierilor județeni.

În conformitate cu prevederile art. 101, alin. 1, din același act normativ, Consiliul Județean alege dintre membrii săi un președinte, iar potrivit art. 101, alin. 2, din aceeași lege, și art. 10, alin. 2 din Regulamentul de Organizare și Funcționare al Consiliului Județean Sibiu, președintele se alege cu votul secret al majorității consilierilor județeni în funcție.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura