Gong final la „Cântecele Munților”. Europa, Asia și America și-au dat întâlnire, prin cântece și dansuri

Europa, Asia și America și-au dat întâlnire, prin cântece și dansuri, la cea de-a 45-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”. Manifestarea a fost organizată în perioada 29 iulie-3 august 2020, cu avizul DSP Sibiu, cu respectarea măsurilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii.

 

Conceput ca o manifestare ce construiește punți culturale între popoare, între comunități, ediția cu numărul 45 a Festivalului „Cântecele Munților”, organizată în condiții dificile, a reușit să își îndeplinească menirea. Douăsprezece popoare și comunități reprezentate prin cântece și dansuri populare, trei spectacole folclorice în Piața Mare din Sibiu, două spectacole folclorice și șase ateliere de dans, desfășurate în Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului, o seară tradițională cu specific culinar și două filme aniversare – sunt coordonatele ediției din acest an a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”, eveniment organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu, acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.

Gongul de final al festivalului a bătut duminică 2 august a.c., odată cu spectacolul folcloric programat în Piața Mare din Sibiu. Ansamblurile „Mureșul”, „Baladele Deltei”, „Banatul”, „Ceata Junilor” și „Cindrelul-Junii Sibiului” au urcat pe scenă, oferind, alături de soliști, tablouri muzical-coregrafice de mare intensitate. Seara s-a încheiat pe ritmuri antrenante aromânești, în compania Corneliei Rednic, a Formației Pindu și a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”.

Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, a asistat aseară la spectacol și a declarat că asemenea evenimente, organizate cu respectarea normelor în vigoare, sunt necesare chiar și în această perioadă grea: „Nu sunt de acord cu cei care spun că nu ar trebui să avem evenimente culturale, din contră eu cred că avem nevoie, deoarece fără artă, cultură, muzică, dans, teatru și balet nu putem trăi. Fac parte din viața noastră și cred că ne aduc acel strop de fericire de care avem nevoie”.

În finalul festivalului, Silvia Macrea a declarat că organizarea ediției 45 a „Cântecelor Munților” e cea mai mare provocare pe care a depășit-o în calitate de manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu: „Sunt implicată de peste 25 de ani în spectacole și festivaluri, dar zilele trăite acum nu au termen de comparație. Mi-e greu să redau în cuvinte tonele de stres pe care le-am acumulat, din dorința de a ieși totul bine și de a asigura toate măsurile necesare pentru buna organizare a festivalului. Vreau să mulțumesc din tot sufletul autorităților care au sprijinit festivalul, în aceste vremuri extrem de dificile – Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, sponsorului Cricova, echipei mele inimoase, artiștilor care au acceptat să participe la cea de-a 45-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”, echipei de la Televiziunea Română și publicului nostru drag pentru că a înțeles că respectarea normelor este esențială pentru sănătatea noastră.”

Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele Munților” este cel mai mare și mai vechi festival folcloric din municipiul Sibiu și unul dintre cele mai apreciate festivaluri folclorice din România și din lume, căci renumele „Cântecelor Munților” a depășit demult granițele țării, fiind inclus în prestigiosul calendar al Consiliului Internațional al Organizatorilor de Festivaluri Folclorice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*