Glăjăria în Transilvania și expoziția „Pahar cu flori” a lui Ștefan Câlția

Pe 3 iunie, la 13:30, se deschide în incinta bisericii evanghelice fortificate Alma Vii expoziția “Pahar cu flori” a artistului Ştefan Câlţia. Fundațiile Mihai Eminescu Trust si Ștefan Câlția vă invită în biserica  fortificată recent restaurată să redescoperiți lumea glăjăriei: sticlă suflată și decorată de artizani după tradiția începută în secolul XVII în Transilvania.

În zona de sud a judeţului Sibiu, în apropierea cursurilor de apă ce îşi au izvoarele în Masivul Făgăraş, meşteşugul glăjăritului a cunoscut o dezvoltare importantă. La Avrig, Porumbacu de Sus, Cârţişoara şi Arpaşu de Sus, în urmă cu aproape 400 de ani existau fabrici de sticlă coordonate de meşteri pricepuţi  veniţi din mai multe ţări ale Europei. În timp, meşteşugul glăjăritului s-a dezvoltat şi mulţi români au devenit foarte pricepuţi în practicarea sa. Din păcate însă, istoria glăjăritului în această zonă şi-a scris ultimul capitol în urmă cu puţin timp, odată cu închiderea fabricii de sticlă de la Avrig.

Expoziția de la Alma Vii, îngrijită de Cosmin Florea, scenograf și ceramist, continuă seria de micro-expoziții care a avut loc în locurile istorice unde a înflorit meşteşugul glăjăritului: Cârțișoara, Avrig și Arpașu de Sus. Acestea prezintă povestea glăjăriei și sunt menite să umple golurile dintre trecut și prezent ca să reunească urmașii maeștrilor glăjari, în scopul revitalizării meșteșugului.

Tablourile cu natură statică ale pictorului Ștefan Câlția redau de multe ori transparența și fragilitatea unor vase sau căni cu flori, care decorează cel mai adesea casele albastre din picturile artistului. Dar mai există aceste căni dincolo de tablourile semnate de pictor? Fundația Ștefan Câlția a inițiat în 2021 un  amplu proiect care se va întinde pe câțiva ani, dedicat redescoperirii meșteșugului sticlăriei transilvănene și a reintegrării glăjăriei în contextul cultural contemporan.

Deschiderea expoziției „Pahar cu flori” va avea loc în incinta bisericii evanghelice fortificate din Alma Vii, pe 3 iunie, la ora 13:30, în prezența artistului Ștefan Câlția. Expoziția va putea fi vizitată până pe 3  septembrie 2023.

Evenimentul de deschidere va include un concert acustic al interpretei și compozitoarei de muzică indie  Valeria Stoica, originară din Republica Moldova.

Valeria a început să cânte la chitară la 9 ani, dar și-a descoperit vocea la 16 ani, după ce a ascultat artiști indie internaționali și a postat cover-uri pe YouTube. Ea a atras atenția unor case de discuri din România, iar apoi s-a mutat la București pentru a începe să producă primul ei album. În zilele noastre, Valeria își scrie propria muzică și și-a lansat în 2020 albumul de debut numit I Don’t Like Roses, care a fost o surpriză pentru publicul local și internațional. A concertat la o mulțime de festivaluri din România, unul dintre preferatele ei fiind Electric Castle, care se află pe lista ei al 4-lea an consecutiv. Lucrează acum la al doilea album, pe care vrea să-l lanseze în 2023, cu un sound mai dinamic, mai matur.

Biserica evanghelică fortificată din Alma Vii a trecut printr-un amplu proces de restaurare derulat de către Fundația Mihai Eminescu Trust. Acesta a început în 2015, în parteneriat cu Institutul Norvegian  pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural, în cadrul unui proiect numit: Centru de interpretare a culturii tradiționale Alma Vii – Restaurarea și refuncționalizarea incintei fortificate. Proiectul în valoare de 6,3
milioane de lei a fost finanțat printr-un grant SEE, cofinanțat de MET și fundația HORIZON. Turnurile și zidurile de fortificație au fost restaurate și ulterior amenajate și transformate într-un centru cultural care azi găzduiește evenimente pentru vizitatori dar și sărbători ale comunității. Obiecte cu povești spuse și nespuse, donate de localnici, și-au găsit, în final, o casă primitoare în micro-muzeele amenajate cu grijă în turnuri.

Între 2019 – 2022, restaurarea bisericii a continuat prin REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii, un proiect integrat de restaurare și reconversie funcțională a bisericii fortificate, rămasă singura clădire din complex nerestaurată. Finanțarea a fost câştigată de Fundația Mihai Eminescu Trust în urma unui concurs de proiecte desfășurat anual la nivel mondial prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea
Obiectivelor Culturale (AFCP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. Acoperișul a fost reparat, problemele de structură remediate, conceptul de restaurare păstrând cât mai mult din tencuiala istorică, cea care dă valoare clădirii.

Proiectul a inclus, pe lângă restaurarea bisericii evanghelice, și o multitudine de acţiuni prin care Fundația a urmărit redarea acesteia comunității şi folosirea ei în scopuri culturale, educative şi turistice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura