„Gaudeamus”, din nou la Sibiu

Peste 20.000 de tineri au populat oraşul, în ultimele zile, odată cu debutul noului an universitar. Studenţii sunt cei care dau valoare diplomei şi nu invers, spun profesorii universitarii sibieni.

Crearea unor laboratoare de cercetare cu un înalt nivel de dotare şi perfecţionarea cercetării ştiinţifice astfel încât Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu să acceadă în viitorul apropiat în zona de cercetare avansată a învăţământului superior românesc. Acesta este principalul obiectiv al ULBS în noul an, potrivit rectorului Constantin Oprean. În plan didactic, anul universitar 2011-2012 debutează la ULBS cu 18 programe de licenţă nou acreditate şi autorizate să funcţioneze şi 20 de programe de master nou acreditate. La Facultatea de Drept, ULBS a inaugurat şi un Centru Cultural Latino-American.

Se face cercetare

Deşi universitatea sibiană nu a fost nominalizată în categoria universităţilor de cercetare avansată şi educaţie, Oprean a dorit să sublinieze faptul că instituţia este pe primul loc în România la capitolul brevete de invenţii şi medalii obţinute la saloane de inventică. La schimbările din sistemul educaţional, care uneori lovesc în cine nu trebuie, s-a referit şi primarul Klaus Iohannis. „Am aflat că iarăşi facem reformă, că iarăşi facem clasificări. Nu ştiu dacă această reformă va aduce mult-dorita calitate în învăţământul superior, ştiu însă că învăţământul superior suferă de reformită”, a comentat Iohannis.

Încurajări pentru boboci

Peste 100 de participanţi au asistat la deschiderea anului universitar şi la Universitatea Româno-Germană din Sibiu. „Universitatea nu este doar un spaţiu al acumulării de cunoştinţe, ci şi un vector al valorilor sociale. Educaţia nu înseamnă doar specializare, ci şi insuflarea unor valori universale. Dragi studenţi, nu uitaţi că prin activitatea voastră, prin rezultatele şi comportamentul pe care îl aveţi, sunteţi cei care veţi da valoare diplomei pe care o veţi primi la finalizarea studiilor”, au fost cuvintele rectorul Hortensia Gorski. Mesaje de întâmpinare au fost rostite şi de consulul general al Germaniei, Thomas Gerlach, precum şi de viceprimarul Astrid Fodor. Cu aceeaşi ocazie, studenţii din anul II, dar şi foşti absolvenţi ai Universităţii au transmis bobocilor cuvinte de încurajare şi au împărtăşit puţin din experienţa pe care au trăit-o în Germania, prin programul Erasmus, la universităţile partenere.

Singura particulară cu masterat

Noul an universitar s-a deschis pentru studenţii de la ştiinţe economice, ştiinţe juridice şi administrative şi inginerie economică. Universitatea Româno-Germană din Sibiu oferă în anul universitar 2010-2011 peste 600 de locuri la studiile universitare de licenţă şi 200 de locuri la programele de studii universitare de masterat, Universitatea Româno-Germană din Sibiu fiind singura universitate particulară acreditată din Sibiu, cu drept de organizare a studiilor universitare de masterat.

CASETĂ
Pregătire pentru carieră

Tot în această săptămână, Universitatea „Lucian Blaga” i-a premiat pe cei mai merituoși studenți care au efectuat practica profesională în cadrul proiectului „Stagiile de pregătire practică a studenţilor-un pas important în tranziţia de la studiu la viaţa activă” POSDRU/22/2.1/G/30859”. 48 de studenţi de la Litere au primit, în total, 14.400 de lei. „Studenții  s-au implicat  în organizarea de evenimente şi  expoziţii,  au descoperit programe de pedagogie muzeală şi informare turistică, au realizat ghidaje personalizate, biobibliografii de specialitate, au efectuat activități editoriale şi de documentare-arhivare,  au descoperit  etapele de pregătire  și  de management  ale unui proiect  cultural,  modul  de organizare  al  atelierelor  educaţionale  și  al  pregătirii  de  team-buildinguri”, a precizat Dumitra Baron, managerul proiectului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*