Gânduri despre artiști, cu „Noroc bun!”

Anul acesta, în perioada 26 august-3 septembrie, în Țara Moților, la Abrud, s-a desfășurat cea de-a noua ediție a Taberei de creație „Între tradiție și inovație”. Vernisajul expoziției de artă realizată cu lucrările participanților a avut loc marți,  3 septembrie 2024. A fost un real succes, judecând după numărul mare al participanților la eveniment!

La vernisajul expoziției care a avut loc în cadrul Bibliotecii Orășenești Abrud, au participat reprezentanți ai administrației publice locale, reprezentanți ai societăților comerciale implicate (în parteneriat cu Primăria Abrud) la sponsorizarea evenimentului, oameni de cultură și artă ai orașului, copii,  artiști și invitați ai acestora.

Din cuvântul de deschidere al oficialilor prezenți la vernisaj, am reținut câteva opinii ale domnului Cosmin Pleșa, consilier al Primarului orașului Abrud.

Foto: Ion Talpoș

„Îndrăznesc astăzi,  pentru că și părinții mei s-au nevoit la un moment dat în mină, să vă zic ”Noroc bun!” și ”Doamne ajută!”. Bine ați venit la o ediție specială a Taberei de creație ”Abrud-Între tradiție și inovație”.  Îi mulțumim, în mod expres,  Directorului General al Cupru Min S.A. Abrud, Mircea Goia, pentru prezență la vernisaj și pentru căldura cu care i-a primit pe artiști în tot ceea ce înseamnă și aduce viața de la Cupru Min pentru Abrud și nu numai! Lucrările panotate astăzi pe pereții acestei instituții de cultură, le-au înnobilat sufletele artiștilor!  După cum spunea un profesor foarte bun de al nostru „ artiștii sunt copiii de duminică ai oamenilor,  pentru că atunci când preotul nu mai are ce să spună în altar, artistul primește în dar de la Dumnezeu să „traducă” mai departe minunile acestei lumi, pe limba, pe vorba și pe înțelesul tuturor, de la cei mici până la cei mari!>. Astăzi veți putea vedea cum artiști de primă mărime ai țării noastre veniți aici din toată țara, au făcut asta. Și aș vrea să îl menționez aici pe prietenul nostru artist Tudor Șerban, cel mai copil dintre copii, proaspăt tătic, pentru că e prima dată când l-am văzut că desenează și expune mașinuțe! Nu e  nici o problemă, e un bun început!

Foto: Ion Talpoș

De asemenea, domnul Țăroi,  aici de față, s-a jucat cu lucrările panotate pe peretele din spatele dumneavoastră și în loc de cele două mașini/utilaje atât de grele și dure în același timp, dumnealui a văzut sufletul și credința celor care lucrează acolo, pe șantier. A văzut nevoința lor și le-a transformat utilajele de lucru în biserică! Ce poate fi mai frumos decât atunci când un artist primește în dar de la Dumnezeu, să vadă ceea ce noi nu vedem, dar putem pricepe, să traducă ceea ce noi nu înțelegem, dar putem simți! Tocmai de aceea e o deosebită bucurie și, de ce să nu spunem, o onoare pentru că astăzi, acești oameni minunați care vin, deja, de atâta timp în Abrud, au devenit de mult timp ambasadori culturali ai orașului,  ai cetății Abrudului, și vor duce mai departe în toată țara și de ce nu, în lume, o părticică din Abrud.

Foto: Ion Talpoș

Vreau să închei cu o glumă pe care o făcea părintele Rafail, spunând că „după ce un sfânt începe să creadă și să primească credința, nu mai poți scoate credința din el. Pe el îl poți scoate din credință, dar credința din el, niciodată!”. Așa va fi și cu artiștii noștri! Ei vor pleca din Abrud, dar Abrudul va rămâne în sufletele lor! Cu această ocazie vreau să-i felicit în mod special pe doi tineri ai acestei ediții, Iana Oprișa și Teodor Tîrnovean, pentru filmulețul lor absolut deosebit! Și nu vă ascund, ei au primit în ediția de anul acesta premiul Taberei, care li se acordă. Vă rog să îi aplaudați!”

Așadar, alături de tinerii premiați, să-i aplaudăm și noi pe toți artiștii participanți la Tabăra de creație de anul acesta de la Abrud, pentru că toți sunt învingători! Sunt artiștii care, după vernisajul expoziției realizate cu lucrările lor din perioada de desfășurare a Taberei, au îmbogățit zestrea culturală a orașului Abrud, lucrările fiind donate Consiliului Local/Primăriei Abrud. Ei sunt: Olimpia Coman Sipeanu (Sibiu), Marius Comman-Sipeanu (Sibiu), Mihaela Ganța (Baia Mare), Maria Olteanu (Satu Mare), Tudor Șerban (Galați), Mihaela Tătulescu (Oradea), Victoria Galbenu-Țăroi (Brașov), Ioan Aron-Țăroi (Brașov), Cristina Gloria Oprișa (Satu Mare), Iana-Frezia Oprișa (București), Teodor Tîrnovean (Oradea).

Aș mai dori să precizez că filmulețul realizat de cei doi tineri premiați ai Taberei, la care a făcut referire consilierul Cosmin Pleșa, se intitulează „Cel mai frumos loc de pe pământ: Abrud” și poate fi vizionat pe aplicația YouTube. Ca și noutate, la ediția de anul acesta ușile Taberei de creație le-au fost larg deschise copiilor talentați care au dorit să-și încerce și să-și demonstreze talentul lor în mânuirea instrumentelor pentru pictură și desen sub îndrumarea unor maeștri ai penelului, în cadrul Atelierului de pictură pentru copii, denumit „Uși deschise pentru tinere talente”.

Foto: Ion Talpoș

Foto: Ion Talpoș

Foto: Ion Talpoș

Foto: Ion Talpoș

Foto: Ion Talpoș

 

 

 

Autor: Ion Talpoș

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*