Gala de premiere „ASTRA Film Festival 2024”

„Astra Film Festival ”, un eveniment care se desfășoară anual la Sibiu, a ajuns la ediția cu numărul 31! Fondat în anul 1993 de Dumitru Budrală, „Astra Film Festival” este un eveniment unic în Europa Centrală și de Est, fiind primul festival internațional de film documentar din România. Este cel mai longeviv festival de film din țară și a devenit, treptat, o platformă importantă de promovare a filmului non-ficțiune și de lansare a celor mai noi documentare, dar și a regizorilor din Europa aflați la început de carieră. Desfășurat în perioada 20-27 octombrie 2024, Festivalul Internațional de Film Documentar „Astra Film Festival”  a intrat așadar, cu ediția de anul acesta, în al patrulea deceniu de activitate!

Foto: Ion Talpoș

Sâmbătă, 26 octombrie 2024, la Sala Thalia a Filarmonicii Sibiu a fost forfotă mare! Lume multă, oameni de calitate, invitați de marcă, au fost prezenți la Gala de premiere. Printre personalități, am remarcat prezența în sală a domnului Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria.

Festivitatea de premiere în sine, a fost precedată de un moment artistic special, susținut de tinerii Ioana Milculescu și Valentin Mușat. O combinație inedită de muzică tradițională și ritmuri de old school breakbeats. O deschidere frumoasă, versurile lor reușind să ajungă la inimile multora dintre cei aflați în sală.

Moderatorul evenimentului, Teodora Tompea, jurnalist de marcă, afirma în deschidere: „Este ca și cum m-aș întoarce acasă! Am descoperit acest festival acum câțiva ani și el este, de fapt, un pansament pentru suflet. Ceea ce se întâmplă la acest eveniment și documentarele pe care  le vedem, temele care sunt atinse,  sunt problemele actuale  din societate. De la un an la altul, sunt teme pe care le vedem tot mai mult prezente, avem discuții și dezbateri și simplul fapt că vedem astfel de proiecții și mergem acasă cu un gând sau cu un sentiment, este ceva fantastic!”

Ediția de anul acesta a festivalului a aliniat la start, în selecția oficială, multe filme valoroase. Alături de cele 18 filme documentare despre România sau semnate de regizori români, majoritatea fiind prezentate în premieră la „Astra Film Festival 2024”, au fost luate în considerare aproape 100 de producții noi, realizate pe toate continentele.

Marile premii ale festivalului au fost acordate de jurii alcătuite din profesioniști de prestigiu ai filmului documentar pentru cele mai bune producții, în cele patru secțiuni competiționale ale ediției: România, Voci emergente ale filmului documentar, Studențească și Central și Est-Europeană.

Pe secțiuni, lista filmelor declarate câștigătoare și a echipelor care au stat în spatele realizării lor, de multe ori în perioade de timp însumând ani buni de muncă, a fost una lungă și va fi prezentată pe site-ul oficial al festivalului (www.astrafilm.ro).

Întrebat fiind ce l-a determinat, în urmă cu 31 de ani, să inițieze acest festival, fondatorul și Directorul festivalului, Dumitru Budrală, a afirmat:

„ Până în anul 1990 eu nu am avut posibilitatea să călătoresc în străinătate. După 1990 am ieșit din țară, am călătorit în multe țări, fiind uimit de ce am văzut atunci Mi-am dat seama, totuși, că oricât aș călători ca turist, n-aș putea să văd lucrurile profunde, mai ales că pentru un film bun, se lucrează doi-trei ani ca să cunoști societatea în profunzime. Am realizat că aș avea nevoie de două-trei vieți să pot să călătoresc prin lume, să cunosc realitățile, să cunosc oamenii, să cunosc  țările. Prin urmare, am găsit de cuviință că este mult mai bine pentru mine și pentru noi, pentru oraș, să aducem  țările la noi! Să le aducem la noi prin filmul documentar. Și așa am început acest proiect!”

Acum, după încheierea Galei de premiere, raportându-mă la interesul general acordat  de public  documentarelor prezentate în cadrul „Astra Film Festival” cred că pot să afirm, fără să greșesc, că acest proiect (căruia îi dorim viață lungă!) este un proiect minunat!

Foto: Ion Talpoș

Foto: Ion Talpoș

Foto: Ion Talpoș

Foto: Ion Talpoș

Foto: Ion Talpoș

Foto: Ion Talpoș

Foto: Ion Talpoș

Autor: Ion Talpoș

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*