„Volumul Gabrielei Adameşteanu este una dintre cele mai importante contribuţii la dosarul memorialistic al României în Epoca de Aur şi în anii romantici de după.” (Daniel
Cristea-Enache)
Joi, 26 februarie, la ora 18.00, la Librăria Habitus din Sibiu (Piaţa Mică nr. 4), va avea loc lansarea volumului Anii romantici, de Gabriela Adameşteanu, apărut la Editura Polirom în 2014, disponibil şi în ediţie digitală.
Invitați, alături de autoare: Dan Perjovschi şi Andrei Terian
„Multă vreme n-am putut înţelege de ce un prozator şi-ar risipi forţele şi timpul într-un jurnal zilnic sau, la fel de rău, într-o carte de amintiri. Oricîte exemple celebre am avut la îndemînă, ele nu mă clinteau din părerea mea. Şi, de fapt, tot asta gîndesc şi azi, după ce, aproape contra voinţei mele, am scris această carte; şi nu exclud că aş mai putea scrie şi altele, în acelaşi gen.
Pentru mine, cartea aceasta reprezintă o victorie a vieţii contra imaginaţiei, a realităţii contra ficţiunii. Dar poate şi ce am scris aici este tot ficţiune, ficţiunea mea despre viaţa trăită sub semnul miracolului istoric şi al neliniştii că ne vom întoarce de unde scăpaserăm.” (Gabriela Adameşteanu)
Volumul Anii romantici a fost nominalizat la Premiul Cartea Anului 2014, acordat de revista Romania literară şi la Marele Premiu al Festivalului Naţional de Literatură, FestLit Cluj 2014.
Gabriela Adameşteanu s-a născut în 1942 la Târgu Ocna, într-o familie de intelectuali. A absolvit şcoala generală şi liceul în Piteşti, iar Facultatea de Limba şi Literatura Română, la Universitatea din Bucureşti. A fost redactor de enciclopedii (septembrie 1965 – decembrie 1984) şi „literatură actuală” (ianuarie 1985 – aprilie 1990). Membră a Uniunii Scriitorilor (din 1980) şi a Grupului pentru Dialog Social (ianuarie 1990 – mai 2014). A lucrat 16 ani la revista 22 (redactor-şef adjunct şi apoi redactor-şef). A iniţiat şi condus suplimentul ei literar, Bucureştiul Cultural (1998-2013). Membră a juriului internaţional care acordă premiul Uniunii Latine (2007-2010). Vicepreşedintă (2000-2004) şi preşedintă (2004-2006) a Centrului PEN Român. A primit Premiul Hellman-Hammett pentru curaj în jurnalism atribuit de Human Rights Watch (2002) şi titlul „Chevalier de L’Ordre des Arts et Lettres” (2013) atribuit de Ministerul de Cultură al Franţei. Constant reeditate în România, cărţile ei au fost traduse şi publicate în 15 limbi.
În anul 2012, Editura Polirom a lansat „Seria de autor Gabriela Adameşteanu”, dedicată acestei scriitoare de prim-plan a literaturii române contemporane. Mai multe detalii aici.