Furtună la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis solicită Guvernului să implementeze de urgență un sistem de avertizare rapidă a cetățenilor în situații de criză, subliniind că furtunile care au lovit cu o violență extremă România în cursul zilei de ieri arată „vulnerabilitățile” și „ineficiența” sistemului de prevenire a populației și reducere a riscului de producere a dezastrelor.

Potrivit șefului statului, este „inadmisibil” ca într-o țară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialiști IT și pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o inițiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toți cetățenii. „Fenomenele meteo foarte grave au provocat numeroase pierderi de vieți omenești și au lăsat în urmă zeci de răniți. Gândurile mele de compasiune se îndreaptă către familiile îndoliate, cărora le transmit sincere condoleanțe. Totodată, le doresc însănătoșire grabnică celor răniți și le mulțumesc salvatorilor. Protejarea vieții cetățenilor și prevenirea populației în cazuri extreme sunt obiective prioritare ale Guvernului. În contextul creșterii frecvenței și intensității fenomenelor meteo periculoase, nu pot fi tolerate niciun fel de disfuncționalități în procesul de comunicare internă a instituțiilor statului, care au datoria nu doar de a interveni pentru a remedia consecințele dezastrelor, dar și de a preveni, prin diseminarea în timp util de informații care să avertizeze populația asupra pericolelor iminente”, se arată într-un comunicat de presă transmis azi de Administrația Prezidențială, citat de Agerpres.

Șeful statului cere Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate și cine se face vinovat de neglijență sau incompetență. El a adăugat că „pasarea” responsabilității între diversele structuri ale statului nu salvează vieți și nici nu ajută la diminuarea pagubelor materiale.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că premierul Tudose are azi o discuție la Palatul Victoria cu reprezentați ai ANCOM, punctând că discuția despre un astfel de sistem de avertizare și soluții pentru implementarea acestuia au fost făcute încă de anul trecut. „Noi am vorbit cu ceva vreme în urmă despre necesitatea identificării unor soluții pentru implementarea unui astfel de sistem. Am spus că sunt discuții cu operatorii de telefonie mobilă. În acest moment, la Guvern, la solicitarea premierului există o întâlnire cu reprezentanți ai ANCOM și specialiști din ministere cu competențe în domeniu. Sunt convinsă că specialiștii vor identifica o soluție tehnică pentru a identifica un astfel de sistem”, a declarat Carmen Dan. În context, ea a amintit de aplicația dezvoltată de DSU, exprimându-și regretul că doar 100.000 de persoane au descărcat-o.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*