Furt de identitate la Sibiu: un şofer a ajuns om de afaceri

Furt de identitate la Sibiu: un şofer a ajuns om de afaceri

FOTO:  De frica hoţilor, Octavian Schiau nu îşi mai poartă buletinul la el

FOTO: De frica hoţilor, Octavian Schiau nu îşi mai poartă buletinul la el

Viaţa e mai tare decât filmul. În doar câteva cuvinte, aşa s-ar putea rezuma povestea şoferului sibian Octavian Schiau. Într-o bună dimineaţă, acesta s-a trezit victima unui furt de identitate orchestrat cu mare dibăcie.

 

 

Cartea de identitate i-a fost falsificată perfec

 

t, doar că purta altă fotografie. Nu este exclus ca documentul să fi fost produs chiar la Serviciul de Evidenţa Persoanei. „Noul” Octavian Schiau a încheiat contracte cu firme de telefonie mobilă, şi-a înfiinţat o firmă, a fost sancţionat de către Finanţe, a fost implicat în diverse acte de justiţie, atât ca martor, cât şi ca parte vătămată. Actul de identitate măsluit a indus în eroare şi un avocat sibian. Poliţiştii fac cercetări de doi ani, fără a reuşi mare lucru. Făptaşul nu a fost încă descoperit. Între timp, Schiau nu mai poartă la el decât cartea de alegător, de teamă să nu i se mai întâmple alt necaz.

 

 

Prima factură l-a pus pe gânduri

Totul a început în luna mai a anului 2009, când şoferul profesionist Tavi Schiau şi-a pierdut cartea de identitate şi permisul de conducere. „Nu pot nici măcar să bănuiesc unde s-a întâmplat chestia asta. Nu ştiu şi pace unde oi fi putut pierde actele”, povesteşte el, supărat. Şi-a declarat rapid actele pierdute şi a făcut tot ce era necesar pentru a intra în posesia unor noi documente. „Sunt şofer de meserie, nu pot circula fără permis sau buletin”, motivează omul. Nu avea de unde să bănuiască ce s-a petrecut cu actele pierdute. În primăvara anului următor, au apărut primele facturi de telefonie mobilă. Mai exact, de la Orange şi Cosmote.

 

„Fantoma” cumpără o firmă lângă Tribunal

 

Însoţit de o tânără apetisantă, cu un uşor accent oltenesc, falsul Octavian Schiau se prezintă la sediul unei firme ce tocmai era scoasă la vânzare în paginile unui ziar de publicitate. Se întâlneşte cu Alexandru Păunescu – un afacerit mărunt, care avea să ajungă mai târziu avocat. Acesta a preferat să scape iute de societate şi a semnat cesiunea. Autentificată de avocatul Buzilă, un „maestru” specializat pe cauzele care necesită apărători din oficiu la Judecătorie. „Nu am simţit nimic suspect. De fapt, a vorbit mai mult tânăra decât bărbatul care oricum semăna mult cu cel din poza de buletin”, îşi aminteşte Buzilă. Nu se poate spune dacă un alt avocat sau vreun notar mai experimentat ar fi putut sesiza escrocheria, însă conjuctura a fost sigur favorabilă hoţului de identitate. Astfel, acesta a devenit asociat şi administrator la SC Metalex SRL cu sediul – culmea ! – pe strada Justiţiei nr. 2, adică la câţiva paşi de Tribunalul Sibiu. Firma cu pricina a intrat în diverse conflicte cu Finanţele sau cu alte societăţi comerciale, iar notificările sau citaţiile judecătoreşti au venit pe adresa adevăratului Tavi Schiau. În fiecare zi, omul se aşteaptă la ce-i mai rău.

 

Poliţia aşează dosarul în sertar

 

Poliţiştii sibieni susţin că au efectuat toate verificările posibile şi, la data de 6 decembrie 2010, stabilesc că nu pot identifica făptaşii şi trec dosarul în rândul celor cu autor necunoscut. „Cercetările vor fi reluate în cazul apariţiei unor elemente noi”, se arată într-o adresă primită de păgubit de la Compartimentul de Evidenţă Operativă. Totuşi, ofiţerul care se ocupă de caz le-a declarat reporterilor Mesagerul cu totul altceva. „Nu este adevărat că am fost sesizaţi de doi ani. Dosarul abia dacă are câteva luni şi este în lucru. Date din acest dosar nu vă putem da, pentru că au un caracter secret”, susţine lucrătorul de la Investigarea Fraudelor. După tot ce a pătimit, sibianul nu mai are încredere în organele statului de drept. Un individ i-a furat identitatea şi se plimbă liniştit pe stradă, fără să poată fi tras la răspundere. „Mi-e frică să ies din ţară, să nu mă trezesc arestat pentru ştiu eu ce fapte. La câte citaţii şi somaţii am primit, nu e exclus să fiu însurat pe undeva prin ţară sau deja condamnat la puşcărie”, se plânge, pe bună dreptate, adevăratul Octavian Schiau.

 

Caz similar

 

Ieşeanul Mihai Nazarie a făcut o plângere la Poliţie, cam în aceeaşi perioadă cu Octavian Schiau, reclamând un fapt similar. S-a trezit acasă cu tot felul de facturi de la Orange sau Cosmote. În timp ce autoritaţile se ocupau de primele cercetări, Mihai Nazarie cel adevărat a dorit să-şi înfiinţeze o firmă, dar a aflat de la Registrul Comerţului că are deja una: Era Grup SRL, cu sediul în Râmnicu Vâlcea. Concomitent, poliţiştii l-au informat că verificările au fost mutate la Vâlcea şi, după câteva luni, s-a descoperit grozăvia. Cel care îi furase identitatea a cumpărat o firmă, a realizat operaţiuni comerciale, apoi a falimentat-o, lăsând un munte de datorii. Faptele au fost constatate de procurorii vâlceni. „Din actele dosarului a reieşit că, în realitate, Nazarie Lucian Mihai nu este una şi aceeaşi persoană cu cea care a dobândit calitatea de asociat şi administrator al SC Era Grup SRL Râmnicu Vâlcea, în urma cesionării acestei societăţi de către vechiul asociat, constatându-se că actul de identitate al acestuia a fost falsificat de către o persoană necunoscută. Acesta s-a prezentat sub identitatea numitului Nazarie Mihai Lucian şi a efectuat operaţiuni comerciale în numele acestuia ca administrator al SC Era Grup SRL, cel din urmă neavând cunoştinţă de existenţa acestor manevre până în momentul notificărilor transmise la adresa sa de catre organele de control fiscal”, se arată în rezoluţia primită de ieşean de la Parchetul de pe lângă Judecatoria Râmnicu Vâlcea.

 

O femeie din Cehia se află în închisoare pentru faptul că a furat identitatea mai multor copii, bărbaţi şi femei. În acest caz ciudat, Barbora Skrlova a urmat chiar şcoala generală dându-se drept băieţel, după ce şi-a ras părul şi a adoptat o ţinută care îi presa sânii. Din cauză că nu au putut lămuri motivele unui astfel de gest, autorităţile îl pun pe seama unei boli mintale.

 

Absolvenţii liceelor de pretutindeni ar face orice să intre la universităţile Harvard sau Columbia. Aplicaţia este foarte dificilă şi fiecare răspuns este analizat cu atenţie. Elizabeth Esther Reed a intrat la ambele universităţi dând un răspuns greşit direct de la prima întrebare: numele. Cunoscută mai bine de către colegi drept Brooke Henson, Reed a folosit identitatea unei tinere date dispărută din Carolina de Sud pentru a urma cursurile prestigioaselor instituţii şi pentru a obţine o slujbă. Reed a fost căutată mult timp pentru fraudă şi furt de identitate. Ajunsă pe mâna anchetatorilor, ea şi-a recunoscut fapta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*