Cel puţin un copil dintr-o sută suferă în România de o malformaţie cardiacă congenitală, dar mulţi dintre aceştia nu sunt diagnosticaţi, motiv pentru care în 200 de şcoli şi licee din judeţul Sibiu se desfăşoară o campanie de informare pentru profesori şi părinţi privind principalele simptome ale acestei boli, anunţă un comunicat de presă al organizatorilor.
„Părinţii şi profesorii reprezintă publicul nostru ţintă şi au un rol primordial, întrucât ei sunt cei care trebuie să sesizeze aceste simptome şi să le comunice medicilor. Deşi cel puţin unul din 100 de copii suferă de o malformaţie cardiacă congenitală, mulţi nu sunt diagnosticaţi, din diferite motive. Unul dintre acestea ar putea fi faptul că simptomele existente nu par îndeajuns de importante pentru a fi prezentate medicului de familie. De exemplu, oboseala la efort poate părea rezultatul activităţilor fizice. Prin activitatea Fundaţiei Polisano, am cunoscut mulţi copilaşi care au fost diagnosticaţi tardiv, de multe ori întâmplător. Cu cât diagnosticul este mai rapid, cu atât tratamentul are mai multe şanse de succes şi copiii pot avea o viaţă normală”, a declarat Cătălina Costache, directorul executiv al Fundației Polisano, citată de Agerpres.
Dacă nu sunt descoperite şi tratate la timp, malformaţiile cardiace congenitale severe pot pune în pericol viaţa copiilor. Principalele simptome pentru care părinţii sau profesorii sunt sfătuiţi să orienteze copilul către medicul de familie sunt: stagnarea în greutate, semne respiratorii (dispnee), cianoza, transpiraţii excesive, dureri precordiale, oboseala la efort, prezenţa de edeme, agitaţie.
În cadrul campaniei din judeţul Sibiu s-au asociat aproximativ o sută de medici de familie, care vor primi cazurile semnalate de părinţi şi profesori şi vor face recomandarea pentru un consult de specialitate, dacă este nevoie. Acesta este asigurat, în cadrul campaniei, de către consilierul medical al proiectului, dr. Viorela Cotârlă, cardiolog pediatru.