Echipa Fundației Mihai Eminescu Trust a reușit să identifice nevoile reale, să motiveze și să responsabilizeze comunitățile locale
Prin cele 1.267 proiecte ale Fundației Mihai Eminescu Trust, având costuri directe de peste 11,4 milioane de euro, 115 localități au beneficiat de ajutor.
Acesta este bilanțul Fundației care activează deja de 20 de ani în localitățile Alma Vii, Biertan și Mălâncrav din județul Sibiu, dar și în județele învecinate. Proiectele au avut anvergură diferită, de la mici proiecte în domeniul protejării patrimoniului cultural și natural, până la proiecte integrate, care au vizat dezvoltarea generală a satelor.
În toată această perioadă, scopul organizației a fost atât de a identifica nevoile comunităților, cât și de a motiva și responsabiliza cetățenii pentru a-și îngriji și valorifica durabil patrimoniul.
O nouă identitate
Fundația contribuie la revitalizarea satelor transilvănene prin punerea în valoare a patrimoniului cultural și natural, prin integrarea multiculturală și încurajarea economiei locale.
Activitatea Fundației Mihai Eminescu Trust vizează în primul rând localitățile din Transilvania, datorită varietății patrimoniului cultural și natural și provocărilor determinate de exodul sașilor din acest spațiu. În perioada de tranziție, reprezentanții Fundației au ajutat la crearea unei noi identități a comunității. Conceptul integrat de revitalizare a comunităților rurale se poate realiza cu succes doar prin atingerea a trei obiective: păstrarea autenticității și valorizarea patrimoniului cultural, încurajarea meseriilor și a meșteșugurilor tradiționale și dezvoltarea capacității anteprenoriale locale.
Sate de sine stătătoare
„Ne dorim mult ca, în următorii ani, toate satele în care activează fundația Mihai Eminescu Trust să devină sate de sine stătătoare, adică să reușească să-și gestioneze în mod sustenabil resursele și patrimoniul cultural și natural și să ajungă să-și rezolve problemele sociale și economice prin dezvoltarea antreprenoriatului local în domeniul meșteșugurilor și al agriculturii tradiționale. Ne dorim foarte mult ca, în viitorul apropiat, tot mai multe instituții guvernamentale și non-guvernamentale, firme și companii să intre în parteneriat cu noi sau cu alte fundații similare și să ne sprijine în demersul nostru de revitalizare a comunităților din mediul rural.
Ne dorim ca fiecare cetățean al țării noastre să conștientizeze faptul că are capacitatea să facă ceva aici, acasă, fiecare în locul de care simte că aparține, la oraș sau la sat, pentru ca, într-un viitor apropiat, toți să putem duce un trai mai bun. Am convingerea fermă că ceea ce am construit şi implementat timp de 20 ani în Transilvania poate fi adaptat și la specificul altor zone, punându-le în valoare autenticitatea”, a declarat Caroline Fernolend, președintele Fundației Mihai Eminescu Trust.
100 de locuri de muncă au fost create prin proiectele promovate de Mihai Eminescu Trust
Ștefana BABA