Fuga Lolelor reprezintă unul dintre cele mai vechi obiceiuri săsești din Ardeal. Având originile în Evul Mediu, evenimentul s-a desfășurat sute de ani în Agnita, după obiceiul strămoșesc. Tradiția a fost însă uitată o vreme, apoi reluată, spre deliciul localnicilor și, mai ales al turiștilor. În acest an, celebra Fugă a Lolelor va avea loc duminică, 28 ianuarie.
Foto: Arhivă
Evenimentul a fost anunțat pe pagina de facebook a Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu. „Cu mare bucurie vă invităm să vă alăturați evenimentului – „Fuga Lolelor | Urzellauf 2024”, organizat de Asociația „Breasla Lolelor” din Agnita. Acesta va avea loc în data de 28 Ianuarie 2024, în Agnita, și promite să fie o zi plină de tradiție și distracție.
Acest eveniment este o ocazie minunată de a descoperi tradițiile și cultura locală, precum și de a petrece timp de calitate alături de comunitatea noastră. Vă invităm să vă alăturați și să faceți parte din această experiență unică!”, au transmis reprezentanții organizației.
Programul evenimentului este următorul:
10.00 – Plecare paradă pe strada Avram Iancu
10.15 – Prezentarea personajelor tradiționale la intersecția Dacia
10.30 – Prezentarea personajelor tradiționale în fața Primăriei
11.00 – Prezentarea personajelor tradiționale la intersecția Chirpăr și desfacerea paradei
11.00 – 18.00 – Fuga Lolelor pe străzile orașului
Fuga Lolelor este o sărbătoare cu multe variante și obiceiuri, de la sat la oraș, în funcție de comunitate și de zona. În comunitățile din Transilvania, Lolele la sași sau Fărșangul la maghiari, se țineau în perioada dintre Bobotează și Miercurea Cenușii, înainte de lăsata secului, marcând simbolic pregătirea pentru începerea noului an agrar.
Costumul Lolelor este reprezentat de o îmbrăcăminte albă, cu margini colorate (roșii, verzi), pe care se cos des, ca niște solzi, fâșii de până neagră, late. La spate, Lolele au o codiță împletită, legată cu fundiță, iar pe cap poartă o mască specifică, mărginită cu blană de iepure sau nurcă.
Legendele spun că obiceiul Fuga Lolelor îşi are rădăcinile în Evul Mediu. Pe când năvălitorii turci au asediat cetatea Agnitei, o tânără curajoasă pe nume Ursula s-a deghizat într-un costum înfricoşător, a ieşit din cetate şi pocnind din bici făcea zgomote asurzitoare ce i-au alungat pe turcii speriaţi.
În secolele XVII-XVIII, obiceiul lolelor era strâns legat de obiceiul înmânării lăzii de breaslă noului staroste. Adunarea era însoţită de lole, personaje amuzante, care aveau rolul de a proteja lăzile de vecinătate.