Oamenii frumoși din Săcădate au fost la sfârșitul săptămânii trecute eroii scenei Muzeului Asta, ca invitați de seamă ai primei ediții din anul 2020, a Târgului comunităților rurale. A fost o zi mai aproape de rădăcini, natură și frumusețea satului românesc.
Alături de membrii Asociației Vatra Satului Săcădate, sătenii au pregătit un program generos și diversificat. Au puns în scenă două obiceiuri legate de calendarul agrar sau de viața socială a satului tradițional: obiceiul buzduganului legat de seceriș și șezătoarea în cadrul căreia femei și fete au prezentat priceperea lor la lucrul de mână dar și în a striga și a cânta cu dor sau cu dojană în glas. Pentru cei tineri, s-a organizat un atelier de creație. Scopul acestuia a fost cunoașterea mai buna a modelele de stucatură ce încă înfrumusețează casele de secol XIX și început de secol XX ale satului. Bineînțeles că tinerii nu s-au rezumat doar la arhitectură ci au încins scena cu un program de dansuri și cântece aparținând atât românilor cât și etniei maghiare din Săcădate: din fericire, la Târgul de țară tradiția se și gustă, astfel că gospodinele din sat ne-au învăța rânduiala unor mâncăruri gustoase, ca la o casă de om gospodar. Preparatele pe care le-au pregăti cu paiune și multă îndeletnicire au fost zamă acră cu tarcăn și ardei iute, tocăniță de vițel cu cartofi și salată de varză, iar ca preparat dulce: cocoroade cu gem, ne-a mărturisit Anca Groza, președinta Asociației Vatra Satului Săcădate.
La Târgul de țară din Muzeul Astra au fost prezenți producători din județul Sibiu. Mesele lor au fost îmbelșugate, pline cu pâine, turtă dulce, produse apicole, siropuri și gemuri delicate, produse din lapte de vacă, și chiar legume, fructe si flori din Săcădate.
Asociația „Vatra Satului Săcădate”, promovează cultura tradițională și valorile ei autentice, în mod activ prin punerea în scenă a obiceiurile socio-culturale. Misiunea asociației se ghidează după valori precum demnitatea, bucuria, frumosul simplu și comunitatea.
Dana MUNTEANU