Preșcolarii și elevii sibieni nu vor primi mai devreme de 1 noiembrie pachetul lapte-corn și fructele promise de Guvern. Și asta în cel mai bun caz.
După circul cu rectificarea bugetară, Consiliului Județean Sibiu i-a fost comunicată abia în această săptămână alocarea bugetară din cadrul Programului pentru Școli. Urmează procedurile greoaie de licitație, așa că nu ne-ar mira ca laptele, cornul și fructele să le aducă Moș Nicolae.
Luni, a început noul an școlar, însă, pentru județul Sibiu, Guvernul Dăncilă a alocat fondurile abia acum. Disputa prostească dintre președintele Klaus Iohannis și Executivul PSD-ALDE privind rectificarea bugetară a dus la întârzierea punerii în practică a programelor guvernamentale pentru preșcolari și elevi. În cele din urmă, Executivul a aprobat rectificarea fără avizul CSAT, după ce Iohannis a suspendat ședința CSAT, însă rămâne întrebarea: de ce Guvernul nu a prevăzut fondurile necesare pentru aceste programe din timp? Una peste alta, din lupta politică au de pierdut tocmai copiii care merg la grădiniță și școli și asta arată responsabilitatea de care dau dovadă cei care ne conduc.
Din păcate, au trecut mai bine de 15 ani de când Guvernul Năstase a lansat programul „Laptele și cornul“ și guvernanții încă nu știu să aplice acest program. Nu ne-ar mira ca laptele, cornul și fructele să le aducă Moș Nicolae.
Licitații greoaie
Deși Consiliul Județean a primit târziu banii de la București, a reușit totuși să lanseze licitațiile în timp util. „Consiliului Județean Sibiu i-a fost comunicată în această săptămână suma alocată prin OUG 78/2018 cu privire la rectificarea bugetului de stat pentru 2018: 4.670.000 lei este suma alocată pentru Programul pentru școli a României. Până acum, există trei operatori economici care au solicitat clarificări privind licitația pentru program. Autoritatea contractantă nu are acces decât după data limită de depunere a dosarelor la informații despre operatorii înscriși“, este răspunsul transmis de Consiliul Județean Sibiu la solicitarea Mesagerului de Sibiu. Până în 12 octombrie, operatorii economici care sunt interesați să distribuie lapte, produse lactate (iaurt), cornuri și alte produse de panificație, respectiv biscuiți și covrigei, precum și mere sau pere pentru cei aproximativ 40.000 de preșcolari și elevi din județul Sibiu își pot depune oferta în SICAP.
Program pe doi ani
Administrația județeană a lansat licitația deschisă pentru „Furnizarea și distribuția de lapte și produse lactate, de fructe și de produse de panificație în grădinițele și școlile din județul Sibiu pentru perioada 2018-2020”. Valoarea estimată a contractului pentru cei doi ani este de 17.314.736.58 lei fără TVA. O diferență notabilă față de anii precedenți este aceea că elevii vor primi din acest an școlar cornuri/produse de panificație de calitate superioară, din făină integrală, îmbunătățite cu semințe, iar furnizorii pot oferta pere care vor fi distribuite în grădinițe și școli alternativ cu merele. Începând din acest an școlar, pentru operativitatea furnizării și distribuției produselor, județul Sibiu a fost împărțit în trei zone, astfel că vor fi organizate nouă licitații, materializate în nouă contracte, câte trei pentru lapte, corn și fructe.
Cosmin PAL