Federația Română de Fotbal (FRF) a lansat, marți, programului intitulat „Împreună suntem fotbal”, dedicat practicării acestui sport la nivel de masă.
Este vorba despre dezvoltarea a 11 programe naționale, care includ competiții, dar și acțiuni de depistare a talentelor, la nivelul copiilor și tinerilor.
„Acest demers va redeschide canalele de cultivare a performanței, prin dezvoltarea pasiunii pentru sport, iar participarea este gratuită, indiferent de vârstă, sex, ocupație sau pregătire profesională. Obiectivele proiectului sunt: formarea individuală prin valorile sportului, îmbunătățirea nivelului general al activității fizice în România, incluziune și mobilitate socială, angrenarea structurilor instituționale în dezvoltarea fotbalului, promovarea fotbalului ca fenomen social. Astfel, ne putem întoarce la esența fotbalului: bucuria și emoțiile jocului”, a spus Răzvan Burleanu, președintele FRF.
„Vreau să subliniez că doar 0,5 din populația țării noastre practică fotbalul, în timp ce media europeană este de 2,7 la sută din populația statului respectiv. Programul nostru urmărește ca, până în anul 2020, 1,5 la sută din populația României să practice acest sport”, a mai precizat Burleanu.
Ciprian Paraschiv, coordonatorul proiectului, manager de dezvoltare fotbalistică în cadrul FRF, a menționat la rândul său: „Acum se lansează patru din cele 11 programe naționale. Ele sunt olimpiadele fotbalului școlar, campionatul național universitar, o competiție dedicată persoanelor cu dizabilități intelectuale, precum și unul pentru descoperirea copiilor care practică acest sport la sate”.
Burleanu a anunțat, în acest context, că învingătorii din aceste competiții vor avea ocazia să însoțească echipa națională de fotbal a României, la EURO 2016.
Ciprian Paraschiv a precizat că restul de șapte programe naționale urmează să fie lansate gradual, pe parcursul anului 2016.
În cadrul evenimentului a fost semnat un parteneriat pe o durată de cinci ani, între FRF, reprezentată de președintele Răzvan Burleanu, și Federația daneză de fotbal, reprezentată de președintele acestui for, Jesper Moller.
Burleanu a spus: „Vrem să consolidăm colaborarea dintre cele două instituții cu scopul de a promova și dezvolta fotbalul de bază prin educație, activități comune, schimb de informatii și bune practici”.
Președintele FRF a arătat că în cadrul parteneriatului cu Danemarca, în afara aspectelor legate de dezvoltarea fotbalului de masă, sunt incluse prevederi care se referă la problemele medicale ori ale școlilor de antrenori.
„Fotbalul poate fi un mijloc de dezvoltare a societății, în materie de sănătate, de incluziune și de educație. Acest lucru e valabil atât în Danemarca, cât și în alte țări. Avem plăcerea de a semna primul act dintr-o serie de parteneriate internaționale, care are rolul de a promova strategia de dezvoltare a fotbalului danez”, a declarat Jesper Moller.
„Este pentru a doua oară când vizitez orașul București. Prima dată a fost anul trecut când România a învins Danemarca, scor 2-0”, a mai spus Jesper Moller.
La eveniment au participat Anghel Iordănescu, selecționerul echipei naționale de fotbal a României, jucători din generația de aur, reprezentanți al FRF, Ligii Profesioniste de Fotbal.