Francul elvețian a pierdut 2,4 bani într-o singură zi

Leul a avut o evoluție apreciativă față de principalele valute, cele mai importante pierderi fiind înregistrate de dolar și francul elvețian.

Declarația făcută de Ewald Nowotny, guvernatorul Băncii Austriei și membru al Consiliului guvernatorilor BCE, conform căruia instituția europeană „ar putea ridica dobânda de depozit cu 20 puncte de bază până la 0,2%, ca un prim pas pentru normalizarea dobânzilor”, a provocat deprecierea consistență a monedei elvețiene la 1,182 – 1,188 franci/euro.

Pe acest fond media francului a scăzut de la 3,9561 la 3,9320 lei, mai jos cu peste 3 bani comparativ cu sfârșitul lunii trecute.

Cursul euro a coborât ușor, de la 4,6605 la 4,66, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,656 – 4,663 lei. Cotațiile de la ora 14:00 erau de 4,662 – 4,665 lei.

Media dolarului american a scăzut de la 3,7824 la 3,7657 lei, minimul ultimelor două săptămâni.

În ultimul raport al celor de la UniCredit Bank, se precizează că „leul rămâne supraevaluat, iar BNR preferă o depreciere graduală. Riscurile politice, repatrierea profiturilor de către multinaţionale şi evaluarea politicii fiscale a României de către Comisia Europeană din luna mai reprezintă cele mai mari riscuri pentru leu”, în al doilea trimestru al acestui an.

Această evoluție negativă se datorează încetinirii ritmului de creștere al economiei, în condițiile reducerii consumului, după temperarea creşterilor salariale, a inflaţiei ridicate care aduce cu ea creşterea dobânzilor. „ Cheltuielile populiste suplimentare nu pot fi susţinute fără a mări deficitele bugetare sau a mări impozitarea” se arată în raportul celor de la UniCredit, care mai precizează că „conflictul dintre ramurile executivă şi cea legislativă a guvernului pe de o parte şi cea judiciară pe cealaltă parte s-ar putea intensifica”.

Indicele ROBOR la trei luni a stagnat la 2,09%, cel la șase luni a crescut la 2,42% ca și cel nouă luni care a urcat la 2,48%. Indicele ROBOR la 12 luni s-a menţinut la 2,52%.

Euro a crescut la 1,2351 – 1,2389 dolari, în a patra sesiune consecutivă de apreciere.

Indicele compozit al bitcoin era calculat de Bloomberg la 6,860.73 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00.


Radu GEORGESCU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura