FOTO Ziua Națională a Japoniei, sărbătorită la Muzeul Național Brukenthal. A fost prezent Ambasadorul Tării Soarelui Răsare în România

Duminică 23 februarie 2025, cu prilejul Zilei Împăratului Japoniei și a Zilei Naționale a Japoniei, Muzeul Național Brukenthal a găzduit cea de-a 21-a expoziție de stampe japoneze organizate în parteneriat public-privat cu colecționarul George Șerban. La eveniment a participat și ES dl. Takashi Katae, Ambasadorul Japoniei în România, Constantin Chiriac, directoryl TNRS, dna Gilda Lazăr, dl. av. George Șerban, dna Florica Zaharia și numeroși oameni de cultură și invitați.

foto: Daniel FARCAȘIU – Muzeul Național Brukenthal

Vernisajul a fost deschis de managerul Muzeului Național Brukenthal și curatorul expoziției, dl. dr. Alexandru Constantin Chituță care a afirmat: „A devenit o frumoasă tradiție ca Ziua Națională a Japoniei să fie sărbătorită la Muzeul Național Brukenthal, la Sibiu. Este un fapt minunat. Suntem singura instituție muzeală din România care facem lucrul acesta constant și care investim enorm în ceea ce înseamnă diplomație culturală. Mai mult decât atât, proiectul de expunere și de promovare a stampei japoneze în România este cel mai important proiect din țara noastră. În 8 ani am realizat peste 70 de evenimente și 21 de expoziți de stampe japoneze cu peste 2 milioane de vizitatori. Multe din aceste expoziții au fost organizate pentru prima dată în România și în premieră în numeroase orașe. Și, în timpurile actuale, mai subliniem un lucru, arta trebuie să fie expusă. Nu trebuie închisă. Trebuie să luăm măsurile necesare și opera de artă trebuie să circule, să fie expusă, promovată ca să facilităm accesul la cultură unui public numeros. Iată, după furtul din Olanda, colecționarii privați, înțeleg mai bine decât decidenții politici, că opera de artă este importantă și capătă valoare doar dacă este împrumutată și expusă!”

foto: Daniel FARCAȘIU – Muzeul Național Brukenthal

„Este o mare plăcere să mă aflu din nou aici, la Muzeul Brukenthal, în compania unor oaspeți atât de distinși, pentru a celebra frumusețea artei japoneze. Aș dori să îmi exprim recunoștința sinceră față de domnul George Șerban și domnul Alexandru Chițuță pentru dedicarea și viziunea lor în crearea unei alte expoziții remarcabile.
Anul trecut, am fost aici și am trăit frumusețea expoziției „Samurai-Legends of Japan”, care a avut un succes și un impact uriaș pentru public, dar și pentru specialiști. De data aceasta, abia aștept să explorez expoziția “Made in Japan: The fascination of Japanese Printing” și nu am nicio îndoială că aceasta va fi la fel de impresionantă ca cele anterioare, oferind vizitatorilor o înțelegere mai profundă a tehnicilor și atractivității tiparului japonez. Gravurile japoneze au captivat publicul din întreaga lume și este cu adevărat îmbucurător să vedem că această fascinație continuă să înflorească aici, în România”, a declarat ES dl. Takashi Katae, Ambasadorul Japoniei.

foto: Daniel FARCAȘIU – Muzeul Național Brukenthal

În cadrul vernisajului au fost prezentate și volumele: „Made in Japan”, catalogul expoziției organizate de Muzeul Național Brukenthal și volumul „Costume tradiționale din România și Japonia” editat de Muzeul Textilelor.
De asemenea în cadrul evenimentului a fost semnat și contractul de donație a unui lot de stampe japoneze. Noua donație a av. George Șerban va intra în colecția Muzeului Național Brukenthal și va fi expusă în noua expoziție permanentă de artă orientală din cele două saloane orientale ale Palatului Brukenthal.
Cu prilejul expoziției Made in Japan, Muzeul Național Brukenthal continuă seria de concursuri. Astfel, vizitatorii care vor vizita expoziția Made in Japan și care vor achiziționa din shop-ul Muzeului piese souvenir vor putea câștiga o stampă japoneză originală pusă la dispoziție de colecționarul George Șerban.
Expoziția poate fi vizitată până în luna aprilie 2025.

foto: Daniel FARCAȘIU – Muzeul Național Brukenthal

Proiectul Muzeului Național Brukenthal de a promova stampa, cultura și civilizația japoneză este cel mai amplu proiect expozițional desfășurat în țara noastră. Început acum mai bine de 8 ani prin colaborarea extraordinară cu av. George Șerban, au fost organizate peste 50 de evenimente: expoziții, lansări de carte, piese de teatru etc. în diverse orașe: Sibiu, Cluj -Napoca, Oradea, Baia Mare, Timișoara, Iași, București, Suceava, Tulcea, Ploiești, Sinaia, Bușteni, Brașov etc.

foto: Daniel FARCAȘIU – Muzeul Național Brukenthal

Tehnicile grafice sunt prezentate aici în plenitudinea lor. Legătura dintre imagine, imaginație, cultura scrisă, tradiție și documentare este surprinsă de liniile fine care țes elegant felul în care realitatea este captată și transmisă în timp. Perioada culturală surprinsă în expoziția Made in Japan este 1603-1868, cunoscută ca „Epoca Edo”, o perioadă de mare deschidere, amploare artistică, prospețime economică, stabilitate socială și politică din istoria Japoniei, selecția de lucrări făcând trimitere la marile teme culturale din acea perioadă: istorie, teatrul kabuki, bijin-ga, poeții, shunga și peisajul.
Expoziția nu este doar o călătorie prin spațiul cultural nipon, nu este doar o expoziție retrospectivă a stampei japoneze, ci este mai ales o incursiune estetică și de atmosferă. În expoziție vor putea fi admirate peisaje mirifice desprinse parcă din utopii, se întâlnește frumusețea feminină cu voluptate și culoare, avem teatrul kabuki cu expresia puternică și spectaculoasă a artei actoricești și istoria fascinantă a Țării Soarelui Răsare.
În cadrul expoziției sunt expuse și kimonouri realizate de Laura Caraman.

foto: Daniel FARCAȘIU – Muzeul Național Brukenthal

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura