FOTO Voluntarii Ambulanței pentru monumente au pus în siguranță Vila Cordescu din Fofeldea. Ce ”surprize” au găsit când s-au apucat de lucru

Voluntari Ambulanței pentru Monumente Transilvania Sud au reușit să pună în siguranță un alt monument emblematic pentru comunitățile din județul Sibiu: Vila Cordescu din Fofeldea. Deși acest imobil le-a rezervat multe ”surprize” și provocări, voluntarii s-au bucurat de sprijinul membrilor comunității locale și au reușit să își ducă misiunea la îndeplinire.

Foto: Ambulanța pentru Monumente Transilvania Sud
Vila Cordescu alături de Banca Cordiana sunt două realizări unice de la sfârșitul secolului al 19-lea ale celebrului bancher de pe Valea Hârtibaciului și pe care le-a lăsat moștenire comunității locale. Construită pe un subsol mai vechi din piatră vila prezintă o îmbinare fericită a unui sistem de construcție autohton din cărămidă la parter cu o mansardă pe structură de tip american cu pereți ușori din lemn cu astereală tencuită, realizată după întoarcerea acestuia din America și transformată dintr-o însoțire Raiffeisen. Banca reprezenta în vremurile ei bune un punct de interes pe o rază de zeci de kilometri în jurul satului Fofeldea.
„Solicitarea sprijinului intervenției a venit din partea dnei Viorica Vecerzan de la <<Asociația Cordiana>>. Vila servește astăzi funcțiunii de muzeu sătesc în care doamna Viorica a adunat cu trudă cam tot ce a găsit la oamenii din sat. Ce ne-a atras atenția încă de la intrare a fost gaura din planșeul de lemn, prin care apa infiltrată prin acoperiș ajungea pâna la nivelul parterului. Tot la parter am identificat o fisură a unuia dintre pereții transversali de compartimentare din cărămidă, iar din pod se puteau identifica țiglele lipsă și cele crăpate, care permiteau infiltrații. La o inspecție exterioară ne-am dat seama că aproape toți căpriorii aveau capetele putrezite, iar surpriza cea mare am avut-o cand am vrut să intrăm în pivnița plină de apă: arcele care susțineau bolțile se aplatizaseră și amenințau să se prăbușească, trăgând după sine peretele de cărămidă de la parter, cel fisurat deja. Urgența intervenției se dovedea mai mare decât estimaserăm la început, așa că am început pregătirea documentației, iar în aprilie ne-am pus pe treabă”, povestesc reprezentanții Ambulanței pentru Monumente Transilvania Sud.
”Prima săptămână a fost intensă, căci am lucrat în paralel pe două fronturi: în pivniță am redirecționat apa adunată spre exterior, am demolat controlat peretele de compartimentare și bolțile cu probleme, iar la nivelul acoperișului am început demontarea țiglelor, completarea elementelor degradate și refacerea decorațiunilor frontonului. Timp de o săptămână a fost alături de noi Eloi Thiollier, meșter pietrar, care a început reconstrucția peretelui de piatră din pivniță. S-a refolosit piatra rezultată în urma demolării, completată cu piatră de același tip. Voluntarii l-au întâlnit și pe Jan Hülsemann, care a ținut o prezentare la intervenția asupra remizei de la Sibiu, prilej cu care voluntarii celor două șantiere derulate în paralel s-au întâlnit.
Începând cu cea de-a doua săptămână au continuat lucrul în pivniță Marcel Braicu și echipa sa. A fost încheiat peretele de piatră de la nivelul demisolului, s-a refăcut și poziționat tocul din lemn de stejar, s-au rezidit bolta de cărămidă și peretele de la parter. Simultan s-a lucrat la acoperiș: au fost completate toate capetele de căpriori și de grinzi cu probleme, s-au înlocuit integral căpriorii dinspre fronton, au fost refăcute scândurile decorative de pazie, s-au refăcut tencuiala și acoperișurile coșurilor de fum, s-au bătut lații și a fost completată învelitoarea cu țigle vechi. Întregul șantier a fost coordonat de colegul nostru, Ștefan Vaida”, continuă istorisirea reprezentanții Ambulanței.
Din fericire, voluntarii asociației au întâlnit în Fofeldea oameni implicați, care i-au sprijint în demersul lor de a pune în siguranță și acest monument. ”Domnul Grunca Ioan, membru al comunității și vecin cu șantierul nostru a avut amabilitatea să ne ghideze prin clădire și ulterior s-a ocupat de repararea vechiului clopot al vilei. În timpul liber am vizitat împrejurimile și șantierul care se desfășura în paralel la Sibiu, am luat mocănița pe ruta Hosman-Cornățel, am vizitat centrul de cercetași de la Nocrich și ne-am bucurat de priveliștile către Făgărași, vizibili de pe drumul care duce către Fofeldea și de pe dealurile din sat.
Îi mulțumim doamnei Viorica Vecerzan, care a fost gazda noastră pe toată perioada intervenției, ne-a gătit și s-a asigurat că avem tot ce este nevoie. Primăria Nocrich a contribuit la inițiativa dlui. primar Mușoaie Adrian și a dlui consilier Emil Anghel cu suma de 6.000 de Lei alături de oamenii din sat, care au donat mesele pentru voluntari și restul echipei. Cazarea s-a făcut la casa parohială din sat drept pentru care îi mulțumim din inimă părintelui paroh Horațiu Barac”, spun reprezentanții Ambulanței pentru Monumente.
Voluntarii are au lucrat la acest proiect sunt: Catinca Manaila, Bogdana Eftimie, Gabriela Udrea, Ioana Viorica Georgescu, Rares Ronkov, Gurau Emanuel Petruț, Enache Ioana Catalina, Nona Rotariu, Cristinel Croitoru, Caragață Gabriela, Ana Marica, Henghelz de Groot Cornelia, Raluca Giurgiu, Maria Nica, Gamăn Dragoș, Ilie Maria Luana, Corina Sidor, Teodor Munteanu, Ștefan Sicleru, Cosman Dumitru, Ioan-Victor-David Cercel, Tudor Coman, Cătălin Balaure, Diana Iabrașu, Lavinia Cociubei, Drăgulănescu Ioana- Dora, Andrei Ghiță, Cristina Nicolaescu, Paul Dărășteanu, Ira Buian.
Maria Nica a fost voluntarul intervenției. Fofeldea a fost primul ei șantier și se înscrisese pentru o săptămână. Când a văzut câtă nevoie era de ajutor, a plecat acasă la Oradea, și-a pus lucrurile în ordine și s-a reîntors la Fofeldea pentru alte 2 săptămâni de muncă la acoperișul vilei.
Voluntari din comunitate: Liviu Vecerzan, Tatiana Tirhaș, Hortensia Lăpădat, Lăpădat Dragoș, familia Șușu, familia Lisandru, familia Chirca, Ogrean Adriana, Năstase Petru, Maria Mușoaie. Mulțumiri speciale Hortensiei și lui Dragoș, dar și vecinilor fam. Chirca
Cristian Woelbi din Agnita, Benő și Daniel Indianos.
Meșter pietrar voluntar: Eloi Thiollier
Meşteri: Marcel Braicu, Adrian Braicu, Dan Țichindelean, Alexandru Faur.
Coordonator tehnic: Ștefan Vaida, Eugen Vaida
Coordonatori logistici: Veronica Vaida, Andreea Năprădean

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura