FOTO-VIDEO Sute de lebede iernează pe râul Olt, aproape de Racovița

Cei care ajung în acest zile pe malul Oltului, între Turnu Roșu și Racovița, au parte de un peisaj de vis. Sute de lebede au poposit în aval de baraj, profitând de temperaturile care se anunță în creștere, de adâncimea mică a apei și vegetația abundentă.  Spectacolul este unic, în zonă făcându-și veacul și familii de rațe sălbatice, dar și câteva specii de păsări migratoare.

foto: Mesagerul de Sibiu

Lebădă de iarnă este o păsăre foarte sfioasă şi retrasă, ocrotită prin lege. Are o lungime de 125-127 cm, o anvergură de 218-245 cm şi o greutate de 8-11 kg. Dimensiunile corporale sunt asemănătoare cu cele ale lebedei de vară, dar există numeroase diferenţe între specii care pot fi observate de la o distanţă mai mare.

Sute de lebede au poposit în luna ianuarie pe Olt, în apropiere de barajul de la Racovița, mai precis în aval, nefiind deranjate de oameni, mai ales că pescuitul este interzis la mai puțin de 500 de metri de baraj.

foto: Mesagerul de Sibiu

În timpul iernii, lebedele de iarnă pot fi mai des întâlnite în câmpiile agricole, aproape de coastă sau mai mult în interior, acolo unde câmpiile sunt inundate. Trăiesc pe lângă mai toate apele întinse, puţin adânci: lacuri, canale, lacuri de acumulare, mlaştini şi de-a lungul râurilor mari. „Lebăda de iarnă migrează din Islanda, Scandinavia şi nordul Rusiei către Europa, Asia centrală, China şi Japonia. Aceste păsări preferă clima temperată; rareori le întâlnim în zonele tropicale. În România iernează mai ales în ţinuturile din Delta Dunării şi din zona complexului lacustru Razelm, odată cu sosirea primăverii se reîntoarce spre locurile nordice de cuibărit.“, arăta Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, într-un plan de management al ariilor naturale din urmă cu 8 ani. Se pare că iernile tot mai blânde au extins aria pe care iernează lebedele, acestea putând fi văzute tot mai des pe râul Olt, până în urmă cu 2-3 ani în zona Slatina, iar acum chiar în Transilvania.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

 

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura