FOTO-VIDEO. „Schimbarea și conexiunea pot începe cu o pedală și un vis…”

În această vară, un cuplu româno-olandez, Adina și Wouter Janssen-Tintea au realizat o performanță rară. Au pedalat din Șura Mare până la Deventer, în Olanda, cale de 3500 de kilometri.

Foto: Facebook Adina Janssen-Tintea

 

Prin gestul lor, sibianca Adina și olandezul Wouter au vrut să atragă atenția asupra importanței obiectivelor de dezvoltare durabilă, și asupra menținerii unui mediu sănătos.

Cei doi au pornit din mediul rural românesc, de la Șura Mare și au pedalat de-a lungul celor mai importante fluvii ale Europei pentru a ajunge la Deventer, în Olanda. În drumul lor au avut mai multe întâlniri cu lideri și activiști locali, au avut parte de schimburi valoroase de experiență și s-au bucurat de minunatele peisaje și de orașele istorice pe care le-au străbătut.

Cine sunt Wouter și Adina Janssen-Tintea

Wouter și Adina sunt originari din Deventer, respectiv Sibiu. După ce au trăit mai multă vreme în Olanda s-au decis să se mute în România , la Șura Mare. Pe lângă activitățile zilnice, cei doi au decis să se implice în mai multe proiecte ale Organizației Neguvernamentale EUphemia.

Cum s-a născut proiectul Cycle4Global Goals

Cei doi au povestit pentru site-ul Eurovelo.com cum a apărut proiectul Cycle4GlobalGoals.

„”Cea mai mare amenințare pentru planeta noastră este credința că altcineva o va salva” – Acest citat de Robert Swan ne-a inspirat să începem proiectul Cycle4GlobalGoals. Mai ales acum, când există o mulțime de probleme care ne pot distrage atenția, trebuie să fim pe drumul cel bun pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD). ODD-urile sunt un set de 17 obiective subliniate de Națiunile Unite care vizează îmbunătățirea condițiilor de viață la nivel mondial, de exemplu prin eliminarea sărăciei și a foametei, abordând în același timp criza climatică” au povestit Wouter și Adina.

„Așadar, Cycle4GlobalGoals a însemnat o odisee care a pulsat cu scopul creării de conștientizare a ODD-urilor, unde studenții de la Facultatea de Științe Economice din Sibiu și cei de la Ambasada Țărilor de Jos au jucat un rol crucial în promovarea și reflectarea nevoii de dezvoltare durabilă. În esență, Cycle4GlobalGoals este un apel la acțiune, o dovadă a credinței că schimbarea începe cu noi, ca indivizi” au adăugat ei.

În cadrul proiectului Cycle4GlobalGoals 2023, cei doi și-au propus un tur pe biciclete prin Europa, pe o distanță de 3500 de kilometri pe rutele Euro Velo, prin 10 țări și 19 orașe istorice.

„Am încercat să conectăm oameni, țări și idei într-un mod sportiv, dar mai presus de toate, sustenabil. Am făcut această legătură în mod simbolic mergând cu bicicleta de la Sibiu până în Orașul Hanseatic Deventer” au povestit cei doi.

Cum a început expediția

Expediția ciclistă a început în Șura Mare. Înainte de a pleca Adina și Wouter au participat la o plantare de pomi, împreună cu copiii din localitate însoțiți de profesorii de la școală și ajutați de primărie.

Foto: eurovelo.com

Apoi, însoțiți de echipaje de la Poliția Rutieră au pornit spre Piața Mare a Sibiului unde au fost primiți la Primărie. De altfel aici a avut loc „startul oficial” al expediției.

„Aici, unde istoria părea să danseze în fiecare pavaj, viceprimarul Sibiului, Corina Bokor și colegul ei de la Deventer, Thomas Walder, au marcat oficial începutul acestui turneu. După ce ne-am luat rămas bun de la familie și prieteni am plecat din Sibiu însoțiți de câțiva bicicliști și de mașina noastră de asistență condusă de Paul van den Boogert și Joke Faas.

Mai departe, pedalele noastre au întâlnit frumusețea neatinsă a pădurilor virgine din Munții Parâng, unde ne-am simțit conectați cu natura și am câștigat putere pentru a cuceri munții. Coborând din munți, am ajuns în Drobeta-Turnu Severin, unde ospitalitatea caldă a poporului român s-a înfășurat în jurul nostru ca o eșarfă reconfortantă. Datorită sprijinului Ambasadei Țărilor de Jos în România, și în colaborare cu primarul orașului Drobeta-Turnu Severin, Marius Screciu, și ONG-urile Mod of Life și La pedale Drobeta, am organizat un eveniment semnificativ de promovare a ciclismului” își continuă povestea cei doi.

Foto: eurovelo.com

Ei au remarcat ospitalitatea localnicilor de pe traseul românesc al expediției, atunci când au avut probleme cu defectarea unei biciclete, sau atunci când mașina de asistență a fost spartă.

Din România traseul a continuat prin Serbia, Ungaria, Slovacia, Austria, Elveția, Germania, Belgia și Olanda până la destinația finală, Deventer.

Foto: eurovelo.com

Din toate locurile pe care le-au străbătut pe două roți, cei doi au strâns amintiri de neuitat și mai ales au legat prietenii strânse cu localnicii.

Foto: eurovelo.com

La sosirea în Deventer cei doi au avut parte de o primire călduroasă din partea primarului orașului, Ron König, împreună cu angajați din Primărie, dar și mulți prieteni și membri ai familiei celor doi temerari.

Video: Facebook Adina Janssen-Tintea

Gânduri la finalul turului

Foto: eurovelo.com

„Ne-am dori să credem că Cycle4GlobalGoals nu numai că a crescut gradul de conștientizare cu privire la ODD, dar și a creat conexiuni, a semănat semințe de schimbare în comportamentul nostru, pledând pentru un mod mai sustenabil de a trăi, precum ciclismul (turismul), reciclând deșeurile noastre, protejând biodiversitatea și înțelegerea faptului că nu există nici un plan B și nici o altă planetă pentru noi. Și, prin urmare, sperăm că povestea noastră va răsuna prin timp, amintindu-ne că schimbarea și conexiunea pot începe cu o pedală și un vis…” și-au încheiat Adina și Wouter povestea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura