Poliția Locală se implică continuu și în domeniul identificării și sancționării persoanelor care aruncă deșeuri pe domeniul public în locuri nepermise sau le ard, generând poluare și disconfort locuitorilor din zonă. În acest sens polițiștii locali supraveghează locurile din oraș în care unii sibieni s-au obișnuit să arunce ilegal deșeurile, dar fac și verificări punctuale, în urma sesizărilor primite din partea cetățenilor prin diversele canale de comunicare.
În urma acestor acțiuni în teren, de la începutul anului și până în prezent s-au aplicat:
- 37 de amenzi în sumă de 121.450 lei pentru depozitarea deșeurilor în locuri nepermise, nerespectarea obligației de a păstra curățenia la locul de depozitare a deșeurilor menajere, depozitarea de gunoaie sau moloz în locuri neautorizate sau nerespectarea obligației de colectare separată a deșeurilor. Printre zonele în care s-au identificat deșeurile aruncate în locuri nepermise se numără str. M. Kogălniceanu, cartierul Vasile Aaron, str. Lungă, str. Ceaikovski, str. Profesor Aurel Popa, str. Grâului și str. Maramureșului.
Cea mai recentă amendă aplicată unui sibian care a aruncat moloz pe zona verde din spatele punctul de transformare de pe strada Ceaikovski. Cetățeanul a fost amendat cu 10.000 de lei și a fost obligat să curețe terenul pe care a aruncat deșeurile.
Cea mai mare amendă din acest an, 50.000 de lei, a fost aplicată unei societăți comerciale care a abandonat deșeuri la platforma de gunoi de pe strada Fabricii.
Alți trei sibieni au fost surprinși recent de o cameră de supraveghere în timp ce aruncau mai mulți saci cu moloz pe strada Tractorului. Aceștia au fost identificați și vor fi amendați cu 20.000 de lei.
- Pentru aruncarea de ambalaje, mucuri de țigară, etc, au fost aplicate 116 sancțiuni în valoare totală de 13.350 de lei.
- Pentru arderea deșeurilor, polițiștii locali au aplicat anul acesta 6 amenzi. Spre exemplu, una dintre sancțiuni, în valoare de 10.000 lei, a fost aplicată unei persoane fizice care a incendiat canapele, saltele, fotolii, lemne pe strada Cărămidăriei. Un alt caz a fost înregistrat pe str. Căprioarelor unde, un cetățean a ars deșeuri menajare și vegetale. Reamintim că legislația prevede în aceste cazuri amenzi cuprinse între 000-20.000 lei pentru persoane fizice și între 50.000-70.000 lei pentru persoane juridice pentru contravenția de abandonare a deșeurilor sau ardere a acestora.
Pe lângă acțiunile Poliției Locale în teren, cetățenii care constată astfel de fapte, le pot sesiza fie prin apelarea dispeceratului Poliției Locale la numărul de telefon 0369-911, fie prin intermediul Sibiu City App.