FOTO VIDEO O noapte specială, la muzeu, în Săcădate

Peste o sută de oaspeți au petrecut, vineri noaptea, momente unice în Săcădate, în cadrul unui eveniment inedit organizat de Asociația” Vatra Satului Săcădate”. Invitații au asistat la o șezătoate, au servit o cină cu bunătățuri locale tradiționale în șură și în grădină, apoi au făcut o plimbare prin sat, unde au vizitat câteva dintre monumentele emblematice din localitate, au aflat lucruri inedite despre istoria locului iar la final au înălțat spre cer sute de lampioane.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Încă de la lăsarea serii oaspeții au fost primiți de gazde, voluntarii Asociației ”Vatra Satului Săcădate”, cu țuică, socată și vișinată, Au vizitat Casa Muzeală și au aflat mai multe despre obiectele expuse aici, toate donate de fiii satului, la la obiecte personale foarte vechi, la veșminte populare tradițioale, ștergare, obiecte din gospodăriile de odinioară, precum și documente vechi sau fotografii cu valoare istorică.

Invitații au asistat apoi la o șezătoare, ocazie cu care au aflat mai multe despre tradițiile comunităților românești și maghiare care au conviețuit dintotdeauna în Săcădate.

Deliciul serii l-a făcut cina cu produse tradiționale locale pregătite de gospodinele satului. Gazdele au pregătit o atmosferă de basm în șura și în grădina amenajate cu lampioane, lumânări și multe flori de grădină.

Oaspeții au avut de ales între bunătăți precum carne și cârnaț la garniță, fusăi, , chisătură, zacuscă, vinete, jumări, brânzeturi locale, diferire rulade, ouă fierte, pită cu unsoare, pește în saramură, chifteluțe cârnați afumați, salată de cartofi, toate garniste cu ceapă verde, varză acră sau alte murături la borcan. La desert oaspeții și-au desfătat papilele gustative cu o gamă largă de prăjituri cu fructe și rubarbură, plăcinte locale, checuri, gogoși, covrigei de casă, fursecuri de casă și gemuri și dulcețuri de fructe. La asemenea ospăț a mers numai bine un păhărel de țuică, vișinată sau vin, ori un ceai de mentă, limonadă sau socată, toate făcute în casă, în Săcădate.

După o asemenea cină, o plimbare de seară pe ulițele satului a fost binevenită. Invitații au avut, astfel, ocazia să  viziteze două din cele trei biserici: Biserica Evanghelică-Luterană, Biserica de Sus și Biserica de Jos, ambele ortodoxe.

Prima a fost Biserica Evanghelică-Luterană, monument cu mare valoare istoică și arhitecturală. Aici oaspeții au aflat mai multe despre istoria edificiului de la istoricul Cristian Constantin Roman, apoi au rostit, împreună cu preotul Sámuel Nánási, o rugăciune în limbile română și maghiară. Invitații au mers apoi la Biserica de de Jos, edificiu precedat de o biserică de lemn, ridicată în 1762. Și aici invitații au aflat mai multe despre istoria edificiului și a comunităților ortodoxe din Săcădate de la preotul ortodox Ioan Sorin Socaci.

Următorul popas în plimbarea invitaților a fost Monumentul Eroilor din Săcădate. Aici a fost dezvelit un panou din 1937, restaurat, cu pozele tinerilor eroi din Săcădate care au luptat în Primul Război Mondial.

”Sunt tineri care la vremea aceea erau în putere. Toți si-ar fi putut întemeia familii, iar acum urmașii lor ar fi aici, alături de noi. Dar acele familii nu au mai existat niciodată. Deoarece acei tineri fii ai satului au plecat la război, unde nu știau ce îi așteaptă, și nu s-au mai întors”, a spus Constantin Găină, cel care a restaurat panoul.

Ultimul popas al serii, târziu, după miezul nopții, a fost în curtea școlii din localitate, unde oaspeții au înălțat spre cer sute de lampioane.

”A fost o mare surpriză pentru noi să vedem că un număr atât de mare de persoane, aproximativ 150, au fost interesate de acest eveniment. Am încercat să organizăm un eveniment altfel. Am vrut ca invitații noștri să petreacă o seară liniștită și relaxantă în satul nostru, să se bucure de atmosfera pitorească, de bucatele locale și, în același timp, să facem cunoscute tredițiile și istoria acestor locuri. Și am reușit ceea ce ne-am propus. Vor urma și astfel de evenimente în viitor, așadar, româneți alături de noi”, spun reprezentanții Asociației ”Vatra Satului Săcădate”.

În cadrul evenimentului de vineri seară a fost lansat și primul număr al broșurii ”Lucruri pe care nu le știați despre Săcădate, satul cu trei biserici”, o publicație periodică a Asociației ”Vatra Satului Săcădate”, editată de Mesagerul de Sibiu.

Aceasta conține o serie de curiozități despre personalitățile și istoria comunităților din Săcădate, și a văzut lumina tiparului datorită muncii de cercetare și documetare a istoricului Cristian Roman și Ovidiu Prie, fii ai satului.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*