Moment solemn astăzi la Avrig. În ziua comemorării a 200 de ani de la trecerea în neființă a marelui cărturar avrigean Gheorghe Lazăr, statuia acestuia, care a vegheat Piața Mare din Sibiu, a fost recondiționată și amplasată în parcul La Castani din Avrig. La ceremonie au luat parte numeroase oficialități locale și județene.
Anul 2023 a fost declarat “Anul Gheorghe Lazăr” la Avrig, în semn de cinstire pentru înemeietorul învățământului în limba română.
Astăzi, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la moartea marelui cărturar, la Avrig a fost dezvelită statuia lui Gheorghe Lazăr care, până în anul 2005 a vegheat în Piața Mare din Sibiu. Monumentul, operă a sculptorului radu Aftenie, a fost recondiționat și ampladat în parcul La Castani din Avrig. Întreaga operațiune s-a petrecut sub supravegherea atentă a sculptorului, care nici astăzi nu s-a dezlipit de opera sa, deși este imobilizat în scaunuș cu rotile.
La evenimentul de astăzi a luat parte toată suflarea Avrigului, dar și numeroase oficialități locale. Pe lângă primarul Adrian David și membrii Consiliului Local Avrig, la ceremonie au luat parte și Raluca Turcan, Ministrul Culturii, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Marcel Luca, prefectul Mircea Crețu, primarul Sibiului, Astrid Cora Fodor, directorul Bibliotecii Județene ASTRA, Răzvan Pop, directorul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Dan Nanu, inspectorul școlar general Marius Emilian Novac și alți șefi de instituții deconcentrate și consilieri județeni. Țoți au ținut să-și arate prețuirea față de personalitatea marelui cărturar avrigean.
”Comemorăm astăzi 200 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr, personalitate marcantă în istoria noastră, a avrigenilor dar și a tuturor românilor. Cu această ocazie, îl evocăm și îi cinstim memoria, așa cum se cuvine, aducând în prim plan viața și opera sa.
La Avrig, am declarat anul 2023, Anul Gheorghe Lazăr, deoarece am considerat că, în primul rând noi, avrigenii, avem obligația morală să îi păstrăm memoria vie peste veacuri. Aici s-a născut, aici a crescut și tot aici s-a întors înainte să moară.
Statuia lui Gheorghe Lazăr a fost mulți ani reper și loc de întâlnire pentru sibieni, în Piața Mare din Sibiu. Este o statuie în jurul căreia istoria vibrează și care impresionează prin grandoare și prin atenție la detalii. După ce am aflat povestea acestui monument, ne-am dorit să îl aducem aici, acasă la Lazăr, aproape de casa în care s-a născut, aproape de mormântul în care își doarme somnul de veci și de școala care i-a fost atât de dragă. Ne bucurăm că am reușit să facem lucrul acesta în acest an special, dedicat întemeietorului învățământului românesc. Pentru noi, acest monument are valoare artistică, istorică dar și sentimentală.
Îi mulțumesc pe această cale primarului municipiului Sibiu, d-nei Astrid Fodor pentru promptitudinea cu care a răspuns solicitării noastre de a transfera statuia din domeniul public al municipiului Sibiu în cel al orașului Avrig. Astfel am putut face, în timp util, demersurile necesare privind restaurarea și amplasarea monumentului aici, înainte de împlinirea celor 200 de ani.
Îi mulțumesc sculptorului care a realizat în anul 1985 această statuie, dl Radu Aftenie, cu care ne-am consultat în permanență legat de tot ceea ce a ținut de restaurarea momumentului, d-lui Mihai Iancovescu Rudeanu, restauratorul care a reușit, după luni întregi de proceduri migăloase și tratamente să readucă statuia la starea inițială și de asemenea specialiștilor de la Muzeul Național Brukenthal, d-lui director Alexandru Chituță în special care ne-au sfătuit și ne-au fost aproape în această perioadă.
Îi mulțumesc d-nei ministru al Culturii, Raluca Turcan, pentru contribuția avută la aceste manifestări dedicate lui Gheorghe Lazăr. Avem datoria morală și responsabilitatea să-i păstrăm memoria vie peste veacuri și mă bucur că Ministerul Culturii ne este alături în acest demers. A meritat să facem toate eforturile necesare pentru a conserva această statuie pentru viitor. De asemenea, profit de prezența d-nei ministru, ca să-i mulțumesc pentru sprijinul susținut pe care l-a oferit Avrigului pentru reabilitarea Casei de Cultură, care este aproape gata și care va purta numele marelui cărturar.
Statuia lui Gheorghe Lazăr este de astăzi parte integrantă din existența noastră și a orașului și sper să fie o sursă constantă de inspirație pentru noi toți. Îmi doresc ca acest parc să devină un loc de întâlnire pentru avrigeni și pentru cei care ne vizitează orașul și să fie un spațiu în care poveștile și istoria să se împletească frumos. De acum încolo, să ne vedem La statuie!”, sunt cuvintele primarului ADrian david, cel care a și avut ideea de a recondiționa și a aduce la Avrig vechea statuie a lui Gheorghe Lazăr.
FOTO/VIDEO Mesagerul de Sibiu
Această prezentare necesită JavaScript.