SOS Satele Copiilor marchează 30 de ani de activitate în România, 30 de ani de când organizația îndeplinește visuri pentru copiii fără posibilități, oferindu-le o familie, educație și sprijin.
Foto: Mesagerul de Sibiu
În cadrul SOS se îndeplinesc visuri, iar imposibilul devine posibil. Odată cu înființarea SOS Satele Copiilor în România, s-a înființat și SOS Satul Copiilor Cisnădie, locul din județul Sibiu care a devenit „acasă” pentru sute de copii despărțiți de familiile biologice.
Foto: Mesagerul de Sibiu
În cadrul evenimentului aniversar organizat la Cisnădie au participat autorități locale și județene, persoane cu suflet din cadrul SOS, mamele SOS, și, cel mai important, copiii de ieri și de azi, actuali beneficiari ai centrului, dar și tineri care s-au realizat cu ajutorul Asociației SOS Satele Copiilor. „Aici am crescut, m-am maturizat și am învățat cât de important este să fii recunoscător pentru binele oferit de alți oameni. De aceea, vă mulțumim că ne-ați sprijinit și ați fost alături de noi pentru a duce o viață cât mai bună și o copilărie cât mai frumoasă”, a declarat Rodica, o tânără în vârstă de 18 ani care locuiește de 13 ani în satul din Cisnădie.
Arc peste timp
Totul a început în anul 1993 când primii copii au beneficiat de ajutor în primele două centre deschise în ţară – SOS Satele Copiilor Cisnădie și SOS Satele Copiilor București. „Toamna 1993 este momentul în care primii copii separați de familie au fost primiți în casele SOS alături de mamele SOS”, a declarat Directorul general național SOS Satele Copiilor, Diana Podaru.
Foto: Mesagerul de Sibiu
În 30 de ani, de serviciile SOS au beneficiat 100.000 de persoane, copii, tineri, familii vulnerabile și mame singure din Ucraina. Patru ani mai târziu, în 1997 a debutat Tabăra SOS Cisnădie unde peste 300 de copii și tineri beneficiază anual de numeroase activități educative și recreative. De asemenea, ulterior a fost înființat Programul de prevenire a separării copiilor de părinți și Centrul de consiliere pentru copii și părinți. Situația delicată și vulnerabilitatea familiilor ucrainene au făcut ca SOS să înceapă un program prin care să ofere adăpost, consiliere și ajutor pentru familiile refugiate.
George, beneficiarul SOS de la vârsta de 6 luni
Pe George Machedonschi l-am întâlnit la evenimentul de aniversare a 30 de ani, este un tânăr cu idealuri înalte, inteligent și realizat pe plan personal. George are 21 de ani, însă cei mai mulți ani de viață i-a petrecut în cadrul SOS Satele Copiilor Cisnădie.
Foto: Mesagerul de Sibiu
„Am locuit aici de la vârsta de 6 luni până la vârsta de 18 ani. De când am intrat pe poarta Satului am fost întâmpinat cu dragoste și căldură. Aici sunt niște oameni calzi, eu m-am simțit ca într-o adevărată familie”, a declarat tânărul. De 4 ani, tânărul este pro-beneficiar al SOS, este în continuare ajutat de Asociație, lucrează și se pregătește pentru admiterea de la Facultatea de Medicină. „Îmi doresc să ajung asistent medical. Cum am fost eu ajutat, îmi doresc la rândul meu să ajut și eu oamenii aflați în suferință”, a spus George. Tânărul povestește că viața în Satul SOS a fost o viață ideală pentru el, a participat la activități extracurriculare, a mers în excursii în țară și în străinătate, și nu în ultimul rând aici și-a format o adevărată familie. „Tot felul de activități aveam în cursul săptămânii, iar în weekend cu mama mergeam la plimbare, mereu am găsit ceva de făcut. An de an mergeam în vacanțe, inclusiv în străinătate. Aici am dus-o mai bine decât aș fi dus-o într-o familie normală”, a menționat fostul beneficiar al SOS.
Foto: Mesagerul de Sibiu
Impresionant e modul în care tânărul a răspuns întrebării „Care e cea mai frumoasă amintire din copilărie?”. George n-a ezitat și a răspuns rapid: „Amintire… Eu doar amintiri plăcute am din copilărie, n-a existat ceva neplăcut. Nici nu mă pot gândi la o <<cea mai frumoasă amintire>>, deoarece totul este frumos aici!”
Video: Mesagerul de Sibiu
Cei care își doresc să ajute activitatea SOS Satele Copiilor, o pot face trimițând un SMS cu textul MAMA la numărul de telefon 8864. Valoarea donației este de 4 euro.