FOTO, VIDEO: Conectivitate la standarde europene între județele Sibiu și Mureș. Drumul județean 106 Agnita -Sighișoara a fost modernizat ca la carte!

Consiliul Județean Sibiu a finalizat încă o investiție realizată cu fonduri europene. Este vorba despre modernizarea drumului județean DJ 106 Agnita – Sighișoara, pe o lungime de aproximativ 37 km, dintre care 21,6  km sunt pe raza județului Sibiu.  Lucrările au fost executate de firma Geiger Transilvania SRL, care le-a finalizat cu o lună și jumătate înainte de termenul contractual.

Pentru prezentarea și detalierea acestei investiții, a beneficiilor pe care le aduce pentru comunitate, Consiliul Județean Sibiu și Consiliul Județean Mureș, partener în acest proiect, au organizat o conferință de presă, marți, 8 noiembrie 2022. La eveniment au participat președinții celor două administrații județene: Daniela Cîmpean și Péter Ferenc, administratorul public al județului Sibiu, Adrian Bibu, directorul executiv al Direcției Strategii, Proiecte din cadrul CJ Sibiu, Oana Popa, primarii localităților tranzitate de drumul județean reabilitat, reprezentați ai antreprenorului, Geiger Transilvania SRL, și echipa de proiect din cadrul CJ Mureș, alături de jurnaliști din ambele județe.

 

 

Beneficiile principale aduse de această investiție pentru confortul și siguranța cetățenilor sunt:

  • Creșterea vitezei de deplasare cu 30%, în limita legală, prin reabilitarea suprafeței de rulare, ceea ce conduce implicit la scădere consumului de carburant, la reducerea costurilor pentru repararea autoturismelor și la câștigarea de timp pentru ajungerea la destinație
  • Asigurarea condițiilor de siguranță, în acest sens fiind montate parapete metalice, însumând 5,3 km; sistemul de semnalizare rutieră a fost înnoit și completat conform normativelor actuale
  • Amenajarea a 14 stații de autobuz, sub formă de alveole (refugii laterale ce permit desfășurarea traficului în timp ce autobuzul este oprit)
  • Rampe de acces în stațiile de autobuz, pentru persoanele în scaun rulant
  • Amenajarea de treceri de pietoni, cu presemnalizare (sunt montate „covoare tactile rutiere” înaintea trecerii de pietoni)
  • Treceri de pietoni prevăzute cu sisteme de avertizare luminoasă, dotate cu panouri solare, cât și cu dungi transversale rezonatoare pentru atenționarea suplimentară a șoferilor. În plus, trecerile de pietoni au la capete covoare tactile pentru nevăzători, care, funcție de dispunerea bulinelor ieșite în relief, indică nevăzătorului direcția de urmat
  • Montarea de parapete pietonale în zonele aglomerate (școli, biserici, cămine culturale), care împiedică astfel accesul pietonilor direct pe drumul județean
  • Toate podurile sunt prevăzute cu trotuar, la marginea cărora au fost montate balustrade

Totodată, modernizarea infrastructurii rutiere a DJ 106 Agnita – Sighișoara vine cu câteva beneficii și pentru comunitățile tranzitate de drumul județean, precum și pentru mediu:

 

  • Creșterea gradului de conectare între localitățile limitrofe orașului Agnita, cât și municipiului Sighișoara (cei care fac naveta ajung mai ușor, mai repede și mai sigur)
  • În interiorul localităților au fost realizate 8,6 km de șanțuri betonate, care preiau apa pluvială, evitând astfel inundarea drumului județean cât și a proprietăților apropriate
  • Executarea/reabilitarea a 5 poduri (două în județul Sibiu și trei în județul Mureș)
  • Realizarea a 80 de podețe, 175 de accese către proprietăți și 9 către drumurile laterale, precum și 20 de accese suplimentare pentru terenurile agricole aflate de-a lungul drumului
  • Au fost stabilizate porțiuni de teren, prin lucrări de consolidare, pentru a preveni alunecările sau tasarea drumului; cea mai spectaculoasă porțiune a fost în județul Sibiu, aproape de limita cu județul Mureș, unde, pe o lungime de 370 metri s-au făcut foraje pentru amplasarea de piloni de beton, cu o adâncime de 12 metri, piloni uniți printr-o grindă transversală
  • Au fost plantați 1.500 de arbori
  • Scăderea poluării, datorită fluidizării traficului

 

„Inaugurăm un drum făcut ca la carte, pentru că este bine realizat tehnic și ajută oamenii să se deplaseze în siguranță, spre școli, spre locurile de muncă sau spre destinații turistice. Fiecare participant la trafic poate să constate că lucrurile s-au îmbunătățit radical în privința modului în care se circulă. Acest drum a devenit deja o rută preferată de cei care se deplasează din Sibiu spre Sighișoara, întrucât asigură un trafic fluent și confortabil. Tuturor acestor oameni le dedicăm lucrarea de față, executată de un constructor serios, care, nu doar a realizat toate lucrările solicitate, dar le-a  executat înainte de termen. Putem afirma în acest moment că una dintre prioritățile Consiliului Județean Sibiu și anume conectarea Văii Hârtibaciului a fost materializată, mai întâi prin modernizarea DJ 141 Mediaș – Bârghiș, inaugurat în această primăvară, și apoi, prin reabilitarea DJ 106 Agnita – Sighișoara, o continuare firească a investiției CJ Sibiu finalizată în exercițiul financiar anterior: modernizarea DJ 106 Sibiu – Agnita”, a precizat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.

Proiectul ”Reabilitarea DJ 106 Agnita – Sighișoara” a fost realizat cu fonduri europene, atrase prin Programul Operațional Regional 2014-2020, completate fonduri din bugetul CJ Sibiu și al CJ Mureș.

Ordinul de începere a lucrărilor de execuție a fost dat în 15.06.2020, durata de execuție a lucrărilor fiind de 30 de luni, însă constructorul, Geiger Transilvania SRL, a finalizat lucrările cu un avans aproximativ două luni, fără ca traficul rutier să fie întrerupt pe toată durata lucrărilor. Recepția la terminarea lucrărilor a avut loc vineri, 4 noiembrie 2022.

Valoarea actualizată a contractului de lucrări încheiat în 01.04.2020 cu Geiger Transilvania SRL este de 122.257.336,27 cu TVA.

Valoarea totală a proiectului este de 118.625.483,97 lei, inclusiv TVA, din care:

  • Cheltuieli eligibile – 117.971.497,9 lei
  • Cheltuieli neeligibile – 653.986,07 lei, împărțită între cele două județe, proporțional cu cheltuielile ce revin fiecărui județ, astfel:
  • UAT județul Sibiu: 367.016,98 lei
    • UAT județul Mureș: 286.969,09 lei

Pe lângă cheltuielile neeligibile, UAT județul Sibiu și UAT Județul Mureș au asigurat o contribuție proprie totală de 2% din valoarea totală eligibilă a proiectului, împărțită astfel:

  • 1,1224 %, în valoare de 1.324.112,09 lei aferent județului Sibiu
  • 0,8776 %, în valoare 1.035.317,87 lei aferent județului Mureș

Cheltuielile de mai sus, reprezintă ajustări de prețuri aplicate conform formulei incluse în modelul de contract HG 1/2018.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura