A doua zi a Întâlnirii Sașilor a început cu o paradă spectaculoasă a portului popular. Mii de sași îmbrăcați în costume tradiționale, veniți din Transilvania, Germania, Austria, Elveția, SUA și Canada au defilat prin centrul orașului.
Costumele populare și muzica tradițională germană de fanfară i-au încântat pe sașii veniți la întâlnirea de la Sibiu, dar și pe sibienii veniți în număr impresionant pentru a-i vedea și aplauda pe participanții la paradă.
Pe scena din Piața Mare au fost prezenți Martin Bottesch, Președintele Forumului German din Transilvania, Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu, Constantin Luca, vicepreședintele Consiliului Județean, Raluca Turcan, Ministrul Culturii, interpretul Peter Maffay și reprezntanți ai sașilor din întreaga lume.
La finalul paradei, participanții au oferit un adevărat regal coregrafic în fața scenei unde se aflau oficialitățile.
După paradă, pe scenă, în aplauzele celor prezenți, a apărut președintele Klaus Iohannis împreună cu soția sa, Carmen Iohannis.
„Mă bucur să mă aflu în mijlocul dumneavoastră, la aniversarea unui moment semnificativ pentru istoria comunității săsești din Transilvania.
Anul acesta se împlinesc 800 de ani de la consfințirea drepturilor strămoșilor noștri stabiliţi în această regiune, coloniști în căutarea libertății, dar în același timp apărători ai civilizaţiei europene și ai valorilor creștine în fața atacurilor venite dinspre Răsărit.
Diploma regelui Andrei al lI-lea sau Bula de Aur, cum i se mai spune, a stabilit un complex și funcțional regim de administrare a comunității săsești, în aspectele vieții politice, judiciare, religioase, economice și militare, generând astfel dezvoltarea așezărilor, înflorirea meșteșugurilor, a comerțului, a educației și a artelor.
Atunci când sașii reuniți la Mediaş, în 1919, au aderat la Marea Unire, au adus națiunii române o multiseculară experiență civică, o bogată tradiție industrială și o strălucitoare moștenire culturală cu care astăzi, noi toți, ne mândrim.
Amintirea acestui trecut – cinstirea valorilor sale, onorarea suferinţelor și a sacrificiilor din care el a fost ridicat- este în ADN-ul sașilor transilvăneni și face ca ei, oriunde s-ar afla, să nu-și uite pământul natal și să nu-și abandoneze tradițiile unei identități respectate și admirate pe toate meridianele” a spus în discursul său Klaus Iohannis.
La rândul său, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu aținut să adreseze oaspeților veniți la Sibiu la întâlnirea sașilor un mesaj de bun venit.
„Marea Adunare a Sașilor este bucuria revederii în cadrul mai larg al comunității.
Ne-am strâns, uniți de aceeași înaintași care au trăit pe aceste meleaguri timp de secole, au crescut împreună într-un lung proces al istoriei și au cultivat un atașament față de această frumoasă „țară a binecuvântării”. Una dintre minunatele calități pe care le-am moștenit de la strămoșii noștri este tocmai păstrarea comuniunii” a spus Astrid Fodor.
În finalul festivităților, Asociația Internațională a sașilor i-a oferit o distincție interpretului german de origine română Peter Maffay o distincție în semn de recunoaștere pentru întreaga sa activitate artistică.
Întâlnirea Internațională a Sașilor Transilvăneni continuă azi și mâine în centrul Sibiului și se va încheia duminică seară cu un concert mult așteptat al lui Peter Maffay.