„La Colegiul Agricol din Sibiu tradițiile sunt mereu pe mâini bune” a declarat astăzi, 18 decembrie, prof. Popoviciu Mihaela, directorul instituției de învățământ amintite, în deschiderea spectacolului-concert de colinde intitulat „Lumina naşte lumină. Luminaţi-vă!”, susținut de elevi ai claselor IX-XII și coordonat de prof. Sandu Anca.
Sărbătoarea Nașterii Domnului sau Crăciunul aduce cu ea, an de an, un obicei extraordinar de frumos și solemn – colindul însoțit de urări – ca moment simbolic al aducerilor aminte și de vacanțele de iarnă petrecute la bunici, atunci când timpul avea parcă alt sens și rost, iar tradițiile erau la ele acasă și aduceau, de fiecare dată, bucuria și zâmbetul pe chipul tuturor.
Vocile tinere și plăcute ale barcienilor ne-au purtat într-o călătorie spirituală, vibrând la unison datorită versurilor pline de sensibilitate și bucurie, dar și mulțumită melodiilor specifice sezonului de sărbătoare, interpretate atât în limba română, cât și în limbile engleză, franceză, germană și spaniolă. Printre colindele care au răsunat pe holul liceului amintim astfel: ”Bună seara, gazdă aleasă”, ”O, ce bucurie mare!”, ”Iisus, bine-ai venit!”, ”Legănelul lui Iisus”, ”Colo-n susu mai din susu”, ”Sub fereastră la om bun”, ”Scoală, gazdă, din pătuț!”, ”O, brad frumos” (varianta multilingvă de interpretare),”Feliz Navidad!”, ”Vin colindătorii”, ”Noi umblăm să colindăm”,”Asta-i casa cea frumoasă!”.
”Când spui sărbători de iarnă, de cele mai multe ori te gandești la zăpada ce urmează să îmbrace totul în alb, la mirosul de cozonac făcut de bunica în cuptorul din cărămidă și la colindele care completează atmosfera de bucurie și emoție sufletească, pe care abia aștepți să le asculți și să le primești. Aceste cântece deosebit de frumoase, colindele, au menirea de a anunța Nașterea Mântuitorului, iar colindătorii reprezintă, astfel, chipul îngerilor care au vestit Nașterea Domnului. În acest sens, barcienii colindători au dorit să umple astăzi inimile profesorilor și elevilor prezenți la eveniment cu emoția și mesajul divin al colindelor tradiționale, amintindu-ne încă o dată că fiecare colind este, prin forma sa simplă și mesajul transmis, glasul divin al Sfintei Evanghelii şi al Bisericii, extins în sufletele şi-n casele dreptcredicioşilor creştini.”- a declarat prof. Sandu Anca, organizatoarea și coordonatoarea concertului de colinde.
Prof. VIDRIGHIN IOANA, Responsabil Comisia de Documentare și Promovare a imaginii școlii