FOTO. Tabără de Paște pentru copii din mediile defavorizate

Copiii din mediile defavorizate sunt adesea privați de experiențe care să contribuie la dezvoltarea lor psiho-socială. Astfel, odată ce membrii fundației CEIR implicați în implementarea proiectului ,,Punți în dezvoltare” au identificat această provocare, în contextul în care acești copii nu au oportunitatea de a participa în excursii sau în tabere pe parcursul anilor de școală, de cele mai multe ori pentru că resursele financiare ale familiilor nu sunt suficiente pentru a asigura mai mult decât strictul necesar, au avut ocazia de a organiza o tabără în vacanța de Paște din acest an. 

Foto: CEIR

Scopul acestei tabere a fost de a facilita noi experiențe de învățare ale copiilor în afara mediului cu care sunt familiarizați.

Contextul în care are loc învățarea este la fel de important precum conținutul transmis.

Pornind de la această premisă, membrii fundației CEIR au ales un spațiu care să stimuleze deschiderea și curiozitatea copiilor și anume un spațiu în inima naturii, în zona turistică Valea Avrigului.

Activitățile derulate au vizat ameliorarea relațiilor intra-personale și inter-personale, cât și cu mediul înconjurător.

Ținând cont de frumusețea naturii, drumețiile au făcut obiectul principal al activităților și a posibilităților de petrecere a timpului liber.

Conexiunea cu natura a oferit celor mici, pe lângă prilejul de a se relaxa și de a se bucura de aerul curat și prilejul de a explora florei specifice zonei, și observarea animalelor sălbatice în habitatul lor natural.

Totodată, au fost realizate o serie de activități destinate dezvoltării personale prin care ne-am dorit să modelăm pozitiv obiceiuri care, în timp, să se transforme în abilități de care copiii să se bucure întreaga viață. Fiecare etapă a proiectului a dezvoltat o idee precum cunoașterea valorilor personale, creșterea stimei de sine sau înfruntarea propriilor temeri și rezolvarea problemelor.

Aceste abilității sunt cruciale pe termen lung pentru a ajuta copiii să devină autonomi, competență esențială a vieții adulte.

Proiectul ,,Punți în dezvoltare” este realizat cu sprijinul financiar primit prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor, ce se va desfășura până în luna iunie 2023 și  urmărește creșterea gradului de incluziune socială și  diminuarea ratei excluziunii în cadrul comunităților rome și nerome prin inițiative specifice de informare și activități practice adresate copiilor, părinților și cadrelor didactice din cadrul școlilor partenere.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura