FOTO Șanse la un început mai bun în viață

Vești bune pentru viitoarele mămici din zona Mediaș. Secția de Neonatologie din cadrul Spitalului Municipal este acum mai performantă, în urma implementării proiectului „Bine ai venit pe lume!”, finanţat de Fundaţia Vodafone România, cu sprijinul Primăriei Mediaș.

O mână de oameni inimoși, cu sprijinul Fundației Vodafone România, ridică Compartimentul de Neonatologie din Mediaș la un alt nivel de performanță. În cadrul unui proiect finanțat prin programul „Fondul Viață pentru Nou-Născuți, Împreună putem ține România în viață“, a fost achiziționată aparatură performantă, pentru a reduce mortalitatea şi complicaţiile în cazul nou-născuţilor din acest spital.

Mai mult, întreg personalul medical din cadrul Secțiilor de Ginecologie, Compartimentul de Neonatologie și Secției de Pediatrie a Spitalului Municipal Mediaș a fost instruit, în cadrul unui curs de formare profesională privind reanimarea neonatală susținut de o echipă medicală coordonată de dr. Livia Maria Ognean, cadru universitar în specializarea neonatologie la Facultatea de Medicină din cadrul ULBS, Șeful secției Clinice de Neonatologie și Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Județean din Sibiu.

Cursul de reanimare neonatală s-a desfășurat în perioada 18- 27 iulie și a cuprins, pentru partea teoretică, 14 module. Joi 28 iulie a avut loc partea practică, participanții exersând pe manechine tehnicile de resuscitare corectă la naşterea nou-născutului, stabilizarea, transferul în siguranţă.

La cursul de formare profesională, acreditat de Colegiul Medicilor și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, au participat 9 medici și 23 de asistente și moașe din cadrul Secției de Ginecologie, Compartimentul de Neonatologie și Secției de Pediatrie a Spitalului Municipal Mediaș.

În prezent, întreaga aparatură în valoare de 280.000 de lei se află la spital, o parte fiind deja funcțională, cealaltă în curs de instalare. „Proiectul încă nu este finalizat, obiectivele sunt în curs de îndeplinire. Aparatele achiziționate în cadrul proiectului au ajuns la spital. O parte funcționează deja, câteva sunt în curs de instalare.“, arată coordonatoarea proiectului, dr. Irina Muţiu, medic neonatolog şi pediatru în spital.

În cursul acestei luni, după ce întreaga aparatură va fi pusă în funcțiune, inclusiv cele patru concentratoare de aer vitale în reanimarea neonatală, va avea loc încă un curs practic, cu scopul de a familiariza personalul cu echipamentele achiziționate prin proiect.

Joi, la cursul practic, se putea citi satisfacția pe chipurile cadrelor medicale medieșene. Și-au îmbunătățit capacitatea de a interveni în cazurile dificile și a da o șansă la viață nou-născuților care vin pe lume cu probleme. „Acest proiect ne ajută în modernizarea Secției de Neonatologie. Presupune achiziționarea de aparate noi: mese radiante cu modul de resuscitare, aparate de aer comprimat pentru reanimarea nou-născuților, în condițiile în care se realizează cu amestec de aer și oxigen, apoi monitoare performante, aspiratoare de secreții, injectomate, practic aparatura necesară funcționării în bune condiții a secției.“, transmite dr. Irina Muțiu.

„Echipă dornică să învețe“

La rândul său, dr. Livia Maria Ognean apreciază eforturile făcute de echipa din Mediaș. „Aparatura primită e enorm de importantă, pentru că, în primul rând, la Mediaș nu exista aer (nr – aer medical). Ori reanimarea nou-născuților se face combinând aerul și oxigenul. Aparatele pe care le-au primit colegii le permit să facă reanimare neonatală așa cum e indicat la nivel mondial.“, a transmis dr. Livia Ognean, cu referire la cele 4 concentratoare de aer. „Ne-am dorit foarte mult să ne ajutăm colegii din Mediaș și în egală măsură pacienții lor, să încercăm să aducem la zi cunoștințele colegilor noștri legate de reanimarea neonatală și în acest fel să dăm copiilor o șansă la un început mai bun în viață. Am găsit o echipă dornică să învețe, oameni frumoși și harnici, deschiși la nou și care, uite, exersează manevrele de reanimare pe manechinele aduse de noi.“, și-a arătat satisfacția dr. Livia Ognean în timpul desfășurării cursului practic.

incubator Neonatologie Mediaș

Proiectul „Bine ai venit pe lume!”, finanțat prin programul „Fondul Viață pentru Nou-Născuți”, Împreună putem ține România în viață, inițiat de Fundația Vodafone România, se derulează în perioada 1 decembrie 2022 – 31 august 2022, obiectivul său fiind dotarea compartimentului neonatologie și a sălilor de operație și naștere din Secția obstetrică-ginecologie cu echipamente moderne, menite a crește siguranța și îngrijirile de specialitate acordate celor mai mici pacienți, în special a prematurilor și nou-născuților cu probleme de sănătate. Totodată, corpul medical a participat la o formare de specializare circumscris tematicii urgențelor neonatale, cu focus accentuat pe reanimare neonatală.

Proiectul s-a bazat pe un parteneriat între Asociația „Prompt: Maternity&Critical Care” din Mediaș (condusă de dr. Edvin Vaso, medic primar obstetrică-ginecologie, șeful secției obstetrică-ginecologie), Spitalul Municipal Mediaș și Primăria Municipiului Mediaș (care a asigurat 25.000 de lei ca parte din cofinanțare a proiectului).

Spitalul Municipal din Mediaş, aflat în subordinea Primăriei, deserveşte 120.000 de locuitori din municipiu şi împrejurimi, dintre care mai mult de jumătate provin din mediul rural. Compartimentul de Neonatologie este dotat cu 20 de paturi, din care şase pentru prematuri. „Media naşterilor în ultimii cinci ani este de 700 de naşteri de nou-născuţi pe an, dintre care o parte prezintă probleme medicale. Se transferă la Maternitatea Sibiu 5 la sută din copiii născuţi la Mediaş”, arată dr. Irina Muţiu.

Detalii legate de acest proiect găsiți pe pagina de facebook al Asociației Prompt: Maternity&Critical Care

Muncă de echipă

Dr. Maria Livia Ognean spune că proiectul derulat la Mediaș va uni echipele din cadrul spitalului medieșean atunci când e nevoie de intervenții rapide. „Cred că este nevoie de un pic mai multă colaborare între echipele de la Obstetrică, Neonatologie și Pediatrie, pentru că fiind o secție mică și neexistând o linie completă de gardă pe Neonatologie, atunci când e nevoie de reanimare, de exemplu, e nevoie să se implice și colegii din Pediatrie și chiar cei din Obstetrică. Acest curs, care i-a implicat pe toți – obstericieni, pediatri, neonatologi, probabil că va fi un liant și o să-i ajute și pe cei din Obstetrică și din Pediatrie să-și ajute colegii atunci când e nevoie.“

Dr. Irina Muțiu l coordonator proiect

„Neonatologia se dezvoltă foarte repede și apar mereu aparate noi, care sprijină nou-născuții, din ce în ce mai mici, să supraviețuiască. Facem și noi pași importanți, mai ales că am avut și avem mereu sprijinul comunității locale, al Primăriei, Prefecturii, al conducerii spitalului, al oamenilor simpli. Am mai realizat proiecte, cu ajutorul comunității locale, prin care am achiziționat un incubator, un bilirubinometru, aparat care permite măsurarea transcutanată a bilirubinei la nou-născut, neinvaziv, care ne ajută foarte mult. Viitoarelor mămici din zona Mediaș le transmit să vină cu încredere. Lucrurile s-au mai schimbat în ultimii ani. Secția a fost dotată cu aparatură performantă, așteptăm să vină să nască.“

„Bine ai venit pe lume!”

Valoarea totală al proiectului „Bine ai venit pe lume!“ este de 280.587 Ron, din care suma de 252.430 Ron finanțată de către Fundația Vodafone România.

Proiectul „Bine ai venit pe lume!”, finanțat, în proporție de 90%, prin Fondul Viață pentru Nou-născuți al Fundației Vodafone are ca scop îmbunătăţirea asistenţei medicale acordate nou-născutului cu risc tratat în compartimentul neonatologie din cadrul Spitalului Municipal Mediaș.
Puteți sprijini munca celor care se luptă pentru cei mai mici, prin donații în contul asociației:
Asociatia Prompt: Maternity and Critical Care

IBAN: RO83INGB0000999907931689 deschis la ING Bank.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura