Artistul sibian Gheorghe Pârcălăboiu a donat Muzeului Național Brukenthal peste 30 de lucrări.
Foto: Muzeul Național Brukenthal
Alexandru Constantin Chituță a declarat: „Ii mulțumim artistului Pârcălăboiu pentru gândul și gestul său de a dona Muzeului lucrări atât din perioada de început dar și lucrări mai recente. L-am vizitat pe maestrul, am discutat cu el și i am propus ca la începutul anului 2023, cu prilejul Zilei Culturii Naționale să deschidem o expoziție la Sibiu și să prezentăm publicului lucrările donate. Este al doilea lot de donație pe care ni-l face!”.
Profesorul grafician Gheorghe Pârcălăboiu s-a născut la 6 mai 1944, în Brad, judeţul Hunedoara. A absolvit Liceul „Avram Iancu” din Brad, în 1962, Facultatea de Arte Plastice din Cluj, în 1967. A fost profesor de desen în şcolile din Gura Râului, Orlat, Răşinari, în prezent este profesor de desen-design la Palatul Copiilor din Sibiu. Ca profesor, Gheorghe Pârcălăboiu s-a remarcat prin talentul şi harul de a atrage copiii şi tinerii în lumea misterioasă a artelor plastice, de a le crea un climat de liberă exprimare artistică, de a le susţine afirmarea în expoziţiile organizate.
Orele de desen din şcoală, activităţile cercului de arte plastice şi design din Palatul Copiilor şi taberele de creaţie organizate în Făget, Cisnădioara, Sibiel, Sâmbăta de Sus, Biertan au fost şi sunt șantiere de exersare a aptitudinilor artistice, de creaţie, prilejuri de modelare a gândirii, imaginaţiei şi simţirii artistice a elevilor şi tinerilor. Activitatea profesorală a graficianului Gheorghe Pârcălăboiu a fost benefică nu numai cultivării talentelor discipolilor, dar şi elaborării unor lucrări teoretice precum: „Designul la copiii mici”, în 1985, „Cursuri practice de perfecţionare a învăţământului primar în domeniul activităţilor artistico-plastice”, 2000.
Calităţile de profesor, de mentor i-au fost apreciate acordându-i-se titlul de „Profesor Emerit”, în 1985, diploma „Gheorghe Lazăr” clasa I iar, în semn de recunoaştere a valorii umane şi artistice, oficialii oraşului Brad i-au conferit, anul acesta, titlul şi diploma „Cetăţean de Onoare al municipiului Brad”. Activitatea artistică creatoare a graficianului Gheorghe Pârcălăboiu s-a exprimat şi se exprimă, cu talent şi har, în mai multe direcţii: grafică publicitară, grafică conjucturală, grafică de carte, grafică de șevalet, tehnicile de lucru fiind: tuş peniţă, linogravură, xilogravură, colaj, pictură în tempera şi ulei. Activitatea expoziţională bogată, începută în 1964 şi continuată de-a lungul a mai bine de patru decenii, l-au adus pe graficianul sibian în atenţia criticilor de artă, publicului avizat şi publicului neavizat dar sensibil şi receptiv la fenomenul creaţiei plastice.
CV-ul consemnează participarea la 18 expoziţii personale în ţară şi în străinătate, la toate saloanele judeţene de grafică şi artă decorativă, la expoziţii interjudeţene, republicane şi internaţionale, expoziţii de grup. Demn de remarcat este faptul că lucrările prezentate în expoziţii au fost apreciate de specialişti şi de iubitori de artă de profesii diferite, dovadă fiind achiziţionarea lucrărilor în colecţii de stat naţionale şi judeţene, în colecţii private din România şi din străinătate: Ungaria, Austria, Germania, Franţa, Suedia, Italia, Danemarca, Anglia, SUA, Australia, Japonia.
Cu generozitate, creatorul a donat opere de grafică Mitropoliei Ardealului, Spitalului de Psihiatrie „Gheorghe Preda” din Sibiu, Primăriei, Protopopiatului ortodox şi Colegiului Naţional „Avram Iancu” din Brad.
„Semnatara acestui articol a fost onorată să-i fie ilustrate cu creaţii grafice cele două volume retrospective de articole <Surâs, lacrimă, speranţă>, apărute, în 2006, la Editura Psihomedia din Sibiu. Şi, cum orice artist consacrat se oglindeşte în aprecierile criticilor de artă, exemplificăm câteva dintre opiniile acestora: <Gheorghe Pârcălăboiu a aderat de mult şi consecvent la ceea ce putem numi suprarealism neutopic în cheie figurativă, în care suprarealul şi imaginarul coexistă firesc ca în mit şi basm. Narativismul lucrărilor descrie şi invocă un real pus la îndoială şi alchimic amestecat cu ludicul şi fantasticul. Contrastelor de culoare le-a luat locul contrastul între static şi dramatic, contorsionările formelor urmărind insolitele derulări ale gândului…> Valentin Mureşan: <În momentul când Gheorghe Pârcălăboiu desenează, compune un fel de ramă în jurul unui cadru, în jurul unui detaliu. O realitate exterioară pentru arta figurativă, o realitate interioară pentru arta abstractă. Căutările lui în relaţia dintre desen şi privire se concentrează pe lumină, contur, structura gestului>”, scriu într-un comunicat cei de la muzeu.