FOTO Lolele au ALUNGAT spiritele rele din AGNITA!

La Agnita, începutul anului este marcat de un eveniment unic – Fuga Lolelor (Urzelnlaufen), obicei atestat încă din anul 1689. Anul acesta, aproximativ 300 de lole au speriat iarna grea și spiritele rele.

(Foto-reportaj de Ștefana BABA)

Precum este tradiția, ultima duminică a lunii ianuarie este dedicată Fugii Lolelor în orașul de pe Valea Hârtibaciului. Evenimentul s-a desfășurat afară, pe străzi, pentru a găsi și a alunga energiile negative din toate cotloanele orașului. Mii de oameni s-au strâns pentru a vedea tradiția unică moștenită de la sașii care cândva populau zona.

Ființe fioroase, lolele, se costumează în zdrențe negre, pe cap își pun o mască înspăimântătoare, pictată și ornată cu blană de vulpe sau de iepure, iar la spate au o coadă lungă din cânepă. Obiectele care nu le lipsesc lolelor sunt biciul lung și talanga cu ajutorul cărora produc zgomote puternice. De asemenea, aceste ființe stranii ademenesc oamenii cu un miros plăcut de gogoși pe care le oferă celor care le ies în cale.

Legenda obiceiului străvechi

Precum spun legendele locului, obiceiul Fuga Lolelor își are rădăcinile în Evul Mediu, în perioada în care turcii au asediat cetatea Agnitei. O tânără căreia nu îi lipsea curajul și spiritul civic, Ursula, s-a deghizat într-un costum înfricoșător. Arătând straniu, Ursula a ieșit din cetate cu un bici și o talangă, obiecte care o ajutau să producă sunete asurzitoare, astfel turcii au fost speriați și au abandonat misiunea de cotropire. Turcii, terifiați, crezând că este însuși diavolul, au intrat în panică și au părăsit de îndată cetatea. Astfel, Agnita a fost salvată. În amintirea acestei fapte de curaj de care a dat dovadă Ursula, se sărbătorește ziua Ursulei, cunoscută sub denumirea de Urzelntag. Ulterior, lolele, reprezentarea actuală a Ursulei, au început să sperie spiritele rele și să alunge iarna geroasă, precum a făcut și tânără cu poporul turc.

Astăzi, obiceiul se desfăşoară sub forma unei parade deschise de căpetenia breslei cizmarilor însoţită de doi copilaşi, simbol al îngerilor păzitori. Urmează apoi breasla croitorilor, breasla blănarilor şi breasla dogarilor, fiecare dintre aceste bresle prezentând publicului meşteşugurile tradiţionale, elemente şi personaje specifice. Defilarea se încheie cu intonarea Imnului Transilvaniei apoi lolele aleargă în grupuri pe străzi pentru a alunga spiritele rele prin pocnete de biciuri şi zgomotul tălăngilor. Dacă sunt recunoscute de trecători, acestea oferă drept recompensă câte o gogoaşă.

Tradiția se termină târziu în noapte când lolele participă la bal pentru a sărbători puritatea orașului lipsit de energii negative.

Fuga Lolelor s-a încheiat seara, cu Balul Lolelor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*