FOTO: Investigații respiratorii complexe pentru pacienții post-Covid și cei cu alte boli pulmonare

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu pune la dispoziția populației, începând cu data de 1 aprilie, un program de investigații pulmonare complexe, prin care pot fi depistate disfuncțiile respiratorii. Este vorba despre pletismografia pulmonară și TLCO (Transferul prin membrana alveolo-capilară a monoxidului de carbon).  Aceste investigații sunt utile îndeosebi pentru persoanele care au fost bolnave de COVID-19 și au în continuare probleme pulmonare.

„Pandemia de Covid-19 ne-a arătat cât de afectați pot fi pacienții cu boli cronice, inclusiv pulmonare. Aceștia dezvoltă mai frecvent complicații și forme severe de boală. De aceea, este extrem de important diagnosticul precoce al bolilor pulmonare și începerea unui tratament care să prevină  progresia bolii. Din păcate și o parte din pacienții care se vindecă de Covid rămân cu simptomatologie – dispnee (respirație dificilă), tuse și oboseală, chiar la eforturi mici. Din nefericire, există persoane care dezvoltă modificări pulmonare severe – fibroză pulmonară. De aceea, Spitalul de Pneumologie Sibiu începe un program de investigații complexe pulmonare, capabile să diagnosticheze aceste disfuncții”, spune dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Pletismografia pulmonară

Se efectuează la indicația medicului specialist și fac parte din testele respiratorii complexe. Este o investigație neinvazivă care se desfășoară într-o cabină specială, cu pereți de sticlă, prevăzută cu microfon. Astfel pacientul este permanent în contact cu cadrul medical care efectuează investigația. În acest mod, testarea nu are riscuri și se poate opri în orice moment dacă pacientul resimte un disconfort. Durata testării este de aproximativ 15 minute. Contraindicațiile testării sunt starea febrilă, hemoptizia, o afecțiune cardiacă acută. Pacientul NU trebuie să fumeze cu 1 oră înaintea testării și să nu depună efort fizic intens cu 3 ore înainte.

Cu ce diferă e o spirometrie obișnuită?

Se pot măsura proprietățile mecanice ale plămânului și cutiei toracice, se pot face teste de elasticitate și de rezistență la fluxul de aer, se poate determina distribuția intrapulmonară a aerului inspirat și a volumului de aer rezidual rămas în plămâni. Așa se poate cuantifica mai exact severitatea disfuncției pulmonare și supraveghea cu acuratețe rezultatul tratamentului și evoluția. Este o investigație extrem de utilă și necesară în evaluarea pre-operatorie a cazurilor propuse pentru chirurgie. Cu ajutorul ei se pot depista precoce bolile pulmonare restrictive -fibrozele pulmonare primitive sau secundare altor afecțiuni, inclusiv post-Covid, precum și bolile pulmonare obstructive – emfizemul pulmonar.

TLCO

Se efectuează în aceeași cabină ca și pletismografia. Măsoară difuziunea monoxidului de carbon prin membrană alveolo-capilară. Vine în completarea pletismografiei pentru diagnosticarea fibrozelor pulmonare primitive, celor post-Covid, din bolile sistemice (poliartrita reumatoidă, lupus, sclerodermie), sarcoidoză, hipertensiune pulmonară și boli ale cutiei toracice – cifoscolioză.

Investigațiile se fac zilnic, în cadrul Laboratorului de Explorări Funcționale, cu programare.

Fiind investigații la cerere, nu se fac prin contract cu Casa de Asigurarări de Sănătate, ci doar contra cost. Prețul este de 100  lei/pletismografia și 100 lei/ TLCO. Pentru programare, vă rugăm să sunați la tel. 0771 544.108 si 0269.210.979, int.130. De asemenea, vă puteți programa și online, accesand link-ul http://spital-tbc.ro/programari-online/   , Cabinetul Explorări Funcționale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*