Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova (C.A.L.R.R.M.) s-a întâlnit la Sibiu în acest weekend. Primarii din mai multe localități din România și din Republica Moldova își doresc să păstreze și să extindă buna colaborare dintre cele două țări prin schimbul de experiențe și bune-practici.
Ștefana BABA
Sâmbătă, 21 septembrie 2024, a avut loc deschiderea lucrărilor sesiunii ordinare a Consiliului director și ale sesiunii extraordinare a Adunării generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova. În cadrul întâlnirii s-a discutat parcursul istoric al înființării CALRRM, s-a schimbat președintele consiliului, s-a aprobat imnul CALRRM și s-a adoptat în unanimitate de voturi o Declarație-apel. De astăzi, Președintele Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova este Valentin Ivan, primarul comunei Sadu din județul Sibiu. Până acum, edilul a ocupat funcția de Co-Președinte.
„Ar trebui să luăm și noi din Moldova experiențe de bune practici și m-am referit strict la un subiect pe care l-am dus și în planul nostru de acțiuni și a fost discutat astăzi, implicit la tema prezentată de domnul Președinte Emil Drăghici – eliminarea inechităților în ceea ce privește procesul electoral cu dreptul de a alege și de a fi ales”, a declarat Președintele Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, Valentin Ivan, în contextul în care în Republica Moldova pot fi aleși tineri începând cu 18 ani în calitate de consilieri locali. Legea din România le permite doar celor peste 23 de ani să devină consilieri locali, deși la vârsta de 18 ani dobândesc dreptul la vot.
„As vrea în numele comunității sibiene pe care o reprezint și care este o comunitate profund atașată valorilor moldovene să urez un “Bun venit acasă, în România!”, să vă transmit speranța mea de a vă ura cât mai curând un bun venit acasă și în Europa. Revenind la Sibiu, bun venit într-un județ minunat cu oameni la fel de frumoși la suflet ca dumneavoastră și vreau să vă spun că sibienii au deja legături strânse cu moldovenii. Doamna președinte, bine ați sesizat, dacă România și Republica Moldova vor fi vreodată împreună va fi doar prin apropierea oamenilor din satele, comunele și orașele din Republica Moldova și din România cu ajutorul primarilor și președinților de regiuni și raioane.”, a declarat Daniela Cîmpean, Președintele Consiliului Județean Sibiu.
Încă de la înființarea CALRRM, România și Republica Moldova au avut un parteneriat permanent prin care s-au ajutat reciproc, preluând exemple de bune practici. Rolul structurii este atât de a se dezvolta cele două țări, cât și pentru integrarea cât mai rapidă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
„Aici este o zi foarte importantă la Sibiu, de când noi împreună cu autoritățile locale din România, cu Asociația Orașelor din România am reușit să ne reunim în această structură asociativă. (…) Vrem să menționăm că suntem deschiși să colaborăm cu autoritățile centrale. Este o zi istorică pentru că am reușit probabil mult mai înainte ceea ce trebuiau să facă guvernele noastre, să ne unim acest interes de a promova democrația locală, de a promova tot ce ține de dezvoltarea locală, proiecte comune și mai mult de atât suntem foarte interesați de acest proces de integrare în Uniunea Europeană a Republicii Moldova. Suntem interesați de a prelua acele bune experiențe și practici din România pentru a ne regăsi în această familie numită Uniunea Europeană. Vreau să mulțumesc tuturor colegilor mei și în special asociațiilor din România.”, a menționat Tatiana Badan, Co-Președinte al CALRRM.
„Nu trebuie să fie pentru nimeni nicio teamă, trebuie să privim ca toate aceste demersuri care se fac în public pentru comasări sunt promovate de așa-zișii „grohăitori”. Nu e greu de tradus nici în moldovenește, nici în românește. Sunt grohăitorii de serviciu. Așa că noi am adus în discuție ce înseamnă finanțarea și veți vedea ca nivelul nostru al comunelor, dar și al orașelor mici este mult subfinanțat”, a spus Emil Drăghici, Președintele Asociațiilor Comunelor din România.