FOTO: Imagini spectaculoase cu cocoşul de munte în perioada de împerechere, surprinse în Parcul Natural Apuseni

Imagini spectaculoase din perioada ritualului de împerechere a cocoşului de munte au fost surprinse recent în Munții Apuseni.

Foto: Parcul Natural Apuseni – Facebook

Rangerii din Munții Apuseni au surprins mai multe imagini cu cocoșii de munte în perioada ritualului de împerechere.

Cocoşul de munte este o specie caracteristică zonelor de pădure de conifere, dense, înalte şi întunecate, dar care au şi luminişuri deschise.

Lungimea corpului este de aproximativ 54-90 cm şi are o greutate medie de 4300 g pentru mascul şi până la 2000 g pentru femelă. Anvergura aripilor este cuprinsă între 87-125 cm. Masculul este uşor de recunoscut după talia mare, gâtul şi coada lungi şi penajul închis.

Femela este considerabil mai mică decât masculul, însă mai mare decât femela de cocoş de mesteacăn ( Lyrurus tetrix ). Are un penaj brun pestriţ. Se hrăneşte cu ace de conifere, muguri şi conuri mici de brad şi molid, fructe, insecte şi larve, citează Monitorul de Cluj.

„Cocoșul de munte (Tetrao urogallus) este o specie caracteristică pădurilor de conifere. Fiind o pasăre care nu migrează, se întâlnește în cea mai mare parte a continentului european. În România trăiește în tot arealul munților Carpați. Adaptat perfect la habitatul montan, iarna se hrănește cu ace de rășinoase, iar vara cu muguri, frunze, flori și fructe”, au transmis reprezentanții Parcului Natural Apuseni.

Aria protejată naturală de tip mixt 

Primele inițiative în vederea constituirii unui parc în această zonă îi aparțin lui Emil Racoviță, însă Parcul Natural Apuseni a fost înființat de abia în anul 1990. Acesta se întinde pe trei județe (Alba, Cluj și Bihor). În anul 2009, în cadrul Galei Premiilor „EDEN” de la Bruxelles, Parcul Natural Apuseni a fost premiat ca destinație turistică de excelență.

Parcul Natural Apuseni reprezintă o zonă montană cu forme de relief diversificate, vârfuri, abrupturi stâncoase, chei, văi, ponoare, avene, peșteri. Vegetația este una specifică în cea mai mare parte habitatelor montane, cu păduri de conifere sau de foioase, păduri în amestec, tufărișuri de arbuști și ierburi de luncă, de pajiște sau de stâncărie.

Fauna parcului este una diversificată și bine reprezentată de mai multe specii de mamifere (urs, căprioară, capra neagră, lup, vidră, veveriță, arici, șoarece de câmp, liliac), păsări (cocoșul de munte, acvila de munte, corb, uliu) pești (păstrăv, scobar, clean), reptile și amfibieni (șopârla, vipera, salamandra).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*