Foto. Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu s-a deschis oficial! Urmează 30 de zile de festival

Duminică, 08 septembrie 2024 s-a deschis oficial ediția cu numărul 5 a Festivalului Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu, iar până în data de 6 octombrie, Sibiul urmează să găzduiască sute de lucrări de artă și zeci de expoziții.

Ștefana BABA

foto: Mesagerul de Sibiu

La evenimentul de deschidere SCAF, care a avut loc în curtea clădirii Ursulinelor, au fost prezente sute de persoane, printre care artiști, reprezentanți ai instituțiilor de cultură, ambasadori, consuli și pasionați de artă. Cu această ocazie, fostul spațiu în care a funcționat Liceul Pedagogic, clădirea Mănăstirii Ursulinelor, a prins iar viață. Sute de persoane s-au bucurat de expozițiile amenajate în acest spațiu, atracția principală fiind reprezentată de catacombele de la subsol, locul în care se află criptele măicuțelor. „În subsolul bisericii sunt zeci de morminte pe care timpul și-a pus amprenta dar și omul, prin distrugere. Criptele adăpostesc rămășițele pământești ale măicuțelor și călugărilor care au slujit în Sibiu sau care și-au găsit sfârșitul aici.”, au transmis reprezentanții Muzeului Național Brukenthal.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

O lună întreagă de festival la Sibiu

Așa cum ne-am obișnuit, Sibiul este gazda a numeroase evenimente culturale, iar luna aceasta Sibiul prinde culoare prin Festivalul Internațional de Artă Contemporană, o întreagă lună în care pot fi admirate expozițiile și lucrările de artă. „Astăzi, o deschidere oficială, pentru cea de-a V-a ediție a celui mai tânăr și energic festival de artă contemporană din Europa de Sud-Est. (…) Suntem cel mai longeviv festival din Sibiu pentru că durează mai mult de 30 de zile. Așadar, Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu și în acest an numără peste 300 de lucrări de pe 5 continente, aproximativ 200 de artiști; din Palatul Brukenthal la Muzeul de Istorie, la Muzeul Cinegetic August von Spiess, la Muzeul de Artă Contemporană, în Promenada Mall și surpriza acestei ediții – această clădire minunată care a prins din nou viață și viața a prins-o cu ajutorul frumosului și ajutorul culturii”, a menționat Alexandru Chituță, directorul Muzeului Național Brukenthal.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

SCAF Student și „Crossing Borders”

O noutate a ediției din acest an este SCAF Student, o secțiune a festivalului dedicată studenților de la Universitățile de Artă din țară și din străinătate. Așadar, novicii în ceea ce privește arta au ocazia să-și expună lucrările în cadrul Festivalului Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu, organizatorii oferindu-le șansa să iasă la lumină și să-și prezinte creațiile. Tema din acest an a festivalului este „Crossing Borders”, o temă care își dorește să sublinieze depășirea granițelor – fie ele fizice, culturale, artistice sau personale.

foto: Mesagerul de Sibiu

„Sibiul devine din nou un exemplu, este de data aceasta un exemplu de dialog intercultural, un punct de întâlnire între artiști români și internaționali cu publicul larg, cu oameni care valorizează arta contemporană. Nu puteam să nu sprijin acest festival de artă contemporană, pentru că în viziunea mea de Ministru al culturii, arta contemporană reprezintă vocea unei generații, vocea unei generații care are nevoie de sprijin”, a spus Raluca Turcan, Ministrul culturii, în cadrul evenimentului de la Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura