FOTO Descoperire INEDITĂ la Mediaș: o întreagă colecție de cărți și manuscrise din secolele XIV-XVI

Peste 130 de volume tipărite ante 1470-1600 și zeci de manuscrise și documente originale au fost descoperite în arhiva Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaș.

Descoperirea a fost anunțată de Biblioteca Batthyaneum, filială a Bibliotecii Naționale a României. ”O echipă de specialiști, condusă de domnul profesor universitar dr. Adinel C. Dincă (UBB Cluj), a descoperit o întreagă colecție de cărți, manuscrise și documente în arhiva Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaș. Descoperirea seamănă cu una dintre poveștile lui Indiana Jones, mai exact, o arhivă complet uitată, lupta cu împărăția porumbeilor pentru a o recupera, uimirea în fața descoperirilor făcute, importanța acestora pentru istoria circulației ideilor în perioada medievală în Transilvania.”, transmit reprezentanții bibliotecii.
Cercetătorii au descoperit circa 139 de volume, tipărite (ante 1470-1600), două volume manuscrise, primele decenii ale sec. XVI, aproximativ 60 de documente originale din sec. XIV-XVI (cu câteva piese originale și copii din sec. XVII), aproximativ 10 registre administrative ale parohiei Mediaș din sec. XVII-XVIII care păstrează fragmente de manuscrise medievale (au fost identificate preliminar – ms. sec. IX-X, ms. sec. XII fin., ms. sec. XIII Paris, mss. liturgice sec. XIV-XV).
Activitățile de cercetare sunt în plină desfășurare, într-un proiect care se va întinde pe cel puțin doi ani: „Schriftlichkeit und Lesekultur in Mediasch/Mediaș (Siebenbürgen, Rumänien) im 14.-16. Jahrhundert. Sicherung, virtuelle Rekonstruktion und wissenschaftliche Analyse einer siebenbürgischen Pfarr- und Gymnasialbibliothek” / „Cultura scrisului și lecturii la Mediaș (Transilvania, România) în secolele XIV-XVI. Protejare, reconstrucție virtuală și analiză științifică a unei biblioteci parohiale și gimnaziale transilvănene” (2022-2023).
Proiectul este finanțat de către Ministerul pentru Cultură și Artă (Bundesregierung für Kultur und Medien) al Germaniei.
Sursa foto: Facebook Biblioteca Batthyaneum

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura