FOTO: Copil ca tine sunt și eu. 3 decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

Astăzi, 3 decembrie, se sărbătorește Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, iar Școala Gimnazială Nr. 22 Sibiu marchează această zi printr-un concurs de creație – „Copil ca tine sunt și eu”.

Școala Gimnazială Nr. 22 Sibiu își desfășoară activitatea în cadrul Spitalului de Psihiatrie „Doctor Gheorghe Preda” Sibiu, fiind o structură a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1.

Școala Gimnazială Nr. 22 este singura școală cu regim preventorial din județul nostru.

Copiii internați atât în Spitalului de Psihiatrie „Doctor Gheorghe Preda”, cât și în Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu pot urma cursurile școlii cu regim preventorial.

Într-o astfel de școală empatia trebuie să fie la cote maxime pentru a minimiza starea de disconfort pe care o generează afecțiunile medicale, iar personalul didactic își dă interesul ca elevii școlii să se simtă bine, să fie fericiți și să învețe cât mai multe. Astfel, cadrele didactice desfășoară periodic proiecte pentru copiii care urmează cursurile Școlii Gimnaziale Nr. 22. Așadar, au luat naștere Proiectul „Stimularea creativității prin artă” și Proiectul „Copil ca tine sunt și eu”.

„Stimularea creativității prin artă”

Proiectul a debutat cu mult timp în urmă. La inițiativa Alinei Hoară, învățătoare la Liceul de Artă, a început proiectul care avea un scop bine-definit, și anume stimularea creativității elevilor prin mai multe forme de artă – muzică, pictură. Atât elevii Liceului de Artă, cât și elevii internați au beneficiat de meloterapie (terapie prin muzică), iar lunar cadrele didactice organizau ceainărie, unde se derulau diapozitive și se citeau povești. Tot în cadrul Proiectului „Stimularea creativității prin artă” s-a refăcut grădina senzorială a spitalului, la care au contribuit numerăși sponsori. Sponsorii – Unimat, Hornbach (vopsele, pietre), S.C. Piețe Sibiu S.A (flori), SIMPA și Trans Agape (produse).

„Copil ca tine sunt și eu”

Povestind cu mai multe cadre didactice, profesorii s-au unit și și-au dorit să contribuie la starea de bine a copiilor internați. Într-o fază incipientă a proiectului, elevii înscriși la școlile de masă au participat la numeroase ateliere creative în cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 22 Sibiu. Proiectul înscris la Inspectoratul Școlar Județean Sibiu prin CAEJ prevede un concurs de creație care să marcheze Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități sărbătorită astăzi, 3 decembrie. Concursul constă în realizarea de creații artistico-plastice, desene și colaje, și creații literare, compuneri și poezii. Scopul acestor mici opere de artă este de a aduce zâmbetul pe chipul copiilor internați. Astfel, elevii au fost încurajați să trimită propriile gânduri copiilor care învață la școala din cadrul spitalului. Desenele, poeziile și compunerile sunt premiate, iar elevii vor primi diplome.

„Scopul grădiniței este de a le aduce copiilor starea de bine. Copiii merg la terapii, unde nu le place, dar când deschid ușa grădiniței li se luminează fața. Când văd jucăriile, saltelele, bazinul cu bile, se înseninează, aceea este satisfacția muncii noastre”, au declarat cadrele didactice din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 22 Sibiu.

Ștefana Baba

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*