FOTO Copiii din Valchid vor face cunoștință, luni, cu noua lor școală inteligentă

În Valchid, sat aparținător de comuna Hoghilag, va fi inaugurată, luni, prima școală smart dintr-o comunitatea vulnerabilă din România. Peste 160 de copii vor învăța într-o școală a secolului XXI, bucurându-se de toate facilitățile tehnologiei moderne.

După mai bine de doi ani de eforturi susținute ale administrației locale din Hoghilag, la Valchid a fost finalizată prima școală inteligentă dintr-o comunitatea vulnerabilă din România. A costat aproximativ un milion de euro, însă întreaga investiție a fost realizată din fonduri europene și guvernamentale nerambursabile. Cei peste 160 de copii care vor învăța în această școală începând de luni vor beneficia de toate facilitățile tehnologiei moderne și, cu siguranță vor vedea școala altfel decât o obligație sau o povară.

Totul pentru copii

”În noua noastră școală inteligentă vor învăța 162 de copii de clasele 0-VIII. A fost, într-adevăr un mare, efort, multă bătaie de cap, alergătură, însă, după aproximativ doi ani, am reușit să o finalizăm, iar fericirea și nerăbdarea care se citește pe chipurile copiilor care abia așteaptă să înceapă orele aici, îmi spun că efortul nostru nu a fost în zadar. Este într-adevăr o școală a viitorului, așa cum ar trebui să fie toate școlile din România. Copiii vor beneficia de toate facilitățile tehnologiei moderne și sunt sigur că vor prinde drag de învățătură.”, spune Nicolae Lazăr, primarul comunei Hoghilag, de care aparține satul Valchid.

Școala secolului XXI

Tot edilul explică care sunt câteva dintre facilitățile de care vor beneficia copiii care vor învăța în această școală, și cu ce este diferită această instituție de învățământ față de altele. ”Este o școală a secolului XXI, în care totul se întâmplă electronic. Așa, de exemplu, această școală smart este capabilă să controleze și să regleze singură iluminatul și încălzirea în interior, pentru a asigura confortul copiilor dar și pentru economie. Ce înseamnă asta? Există, de exemplu, sensori ce știu care e gradul optim de lumină din clase sau de pe coridoare, și ajustează permanent intensitatea luminii din interior în funcție de lumina de afară. De asemenea, fiecare elev are tabletă cu tastatură proprie, iar profesorii au, pe catedră, în fiecare clasă, calculatoare all in one. Vechile table cu cretă au fost înlocuite cu table electronice. Pe coridoare, în loc de clasicele panouri de afișaj sunt amplasate plasme, pe care rulează informația care, în mod normal ar fi fost pusă pe panoul școlii. De asemenea nu mai există clopoțelul pe care îl știam din coilărie și care chema copiii la ore. Acesta a fost înlocuit cu un sistem de sonorizare profesional, iar copiii sunt chemați la ore sau în pauze cu o melodie aleasă. De asemenea, și în clase se fac anunțuri individuale prin același sistem de sonorizare, iar în pauze, poate rula muzică în curtea școlii. Și acestea sunt doar câteva dintre facilități”, explică Nicolae Lazăr.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*