FOTO. Captură IMPORTANTĂ de petarde la noi în județ! La ce să fiți atenți

În ultimele 48 de ore, în cadrul activităților specifice desfășurate de către specialiștii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, au fost depistate 2 persoane care dețineau, respectiv ofereau spre vânzare articole pirotehnice. Ambele persoane sunt cercetate penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept, fiind confiscate 15 kg de articole pirotehnice.

Marți, în zona unei piețe agro-alimentare din municipiul Sibiu, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat un sibian în vârstă de 35 de ani, care oferea spre vânzare articole pirotehnice. Bărbatul avea asupra sa un rucsac, în care polițiștii au identificat articole pirotehnice din categoriile F1, F3 și  F4.

Articolele pirotehnice, în cantitate de 5 kg, au fost ridicate în vederea expertizării, fiind deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, conform art. 37 lit. a din Legea 126/1995, republicată.

Ieri, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase cu suportul echipei Serviciului de Acțiuni Speciale au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară într-un imobil din localitatea Cristian.

În urma perchiziției, polițiștii au identificat 10 kg de articole pirotehnice deținute în imobil de către o femeie, în vârstă de 73, despre care a declarat că le-a achiziționat de pe internet.

Articolele pirotehnice au fost ridicate în vederea expertizării, fiind deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, conform art. 37 lit. a din Legea 126/1995, republicată.

Poliția reamintește că, la data de 21 noiembrie 2022, Poliţia Română a demarat la nivel național acţiunea „FOC DE ARTIFICII”, fiind continuate, și în acest an, activitățile pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Activităţile, desfășurate la nivelul I.P.J. Sibiu, au scopul de a creşte siguranţa cetăţeanului prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2022/2023.

Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situaţii:

  1. a) între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  2. b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
  3. c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
  4. d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  5. e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  6. f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
  7. g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

  1. a) orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
  2. b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
  3. c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice.

Pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr. 61 din 1991 republicată.

 Pentru evitarea implicării în evenimente negative, vă recomandăm:

– Să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate!

– La achiziționarea de articole pirotehnice să verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română!

– Evitați achiziționarea de articole pirotehnice din mediul online!

În ceea ce privește vulnerabilitățile din mediul on-line:

Poliția vă recomandă să nu cumpărați articole pirotehnice de pe diferite site-uri care nu afișează mesaje de informare privind categoria din care fac parte articolele pirotehnice puse la vânzare și nici condițiile privind limitele de vârstă ale persoanelor care cumpără.

În ultima perioadă s-a constatat că mai multe persoane, în special tinerii și chiar minori, achiziționează articole pirotehnice on line, primind coletul prin curier, existând astfel riscul de a cumpăra articole pirotehnice interzise la deținere și folosire de către persoanele fizice cumpărători.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura