FOTO Biserica Evanghelică din Câlnic (jud. Alba), comoara din patrimoniul UNESCO

Renovată în cadrul unui proiect cu fonduri europene, Biserica Evanghelică din Câlnic (jud. Alba) devine un important obiectiv turistic, întregind ansamblul protejat UNESCO a cărei cetate e admirată în fiecare an de mii de vizitatori. În timpul lucrărilor au fost făcute descoperiri extraordinare.

Dan GREAVU

foto: Mesagerul de Sibiu

Proiectul „Conservarea, reabilitarea și promovarea Bisericii Evanghelice din Câlnic (jud. Alba) componentă a ansamblului protejat UNESCO“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, a fost finalizat cu succes. Implementat în perioada martie 2018 – decembrie 2023 de către Parohia Evanghelică C.A Câlnic, a avut o valoare de 3.984.285,29 lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care 3.783.542,29 lei a reprezentat finanțare nerambursabilă.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

Un proiect complex. Pentru că are și valoare mare, are și o importanță mai mare decât alte proiecte de acest gen, fiind derulat într-un sit UNESCO. Colaborarea între toți cei implicați a dus într-un final la implementarea unui proiect de aproape 4 milioane de lei. Ar fi fost bine să fie mai mulți bani. Ne-au ajuns pentru ce aveam de făcut, dar dată fiind importanța monumentului, au mai rămas lucruri de făcut și în etape ulterioare.“, a arătat la conferința de presă de la finalizarea lucrărilor Vali Păun, din echipa de management care s-a ocupat de implementarea proiectului.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

În timpul lucrărilor, au fost făcute câteva descoperiri cu adevărat extraordinare. „Cercetarea arheologică a fost inițiată în 2018, odată cu demararea proiectului pe fonduri europene. Au fost relevate lucruri foarte spectaculoase. Dacă până de curând știam că actuala biserică evanghelică e presupusă ca provenind din sec XV, acum istoria de început a monumentului s-a schimbat. S-a evidențiat o biserică sală, de mici dimensiuni, descoperită în interiorul bisericii actuale, care, presupunem noi, arheologii, că a început să fie construită cândva în jurul anului 1100, așadar înainte de colonizarea sașilor în Transilvania. Dacă acest proiect nu ar fi avut loc, nici aceste rezultate și aceste informații nu le-am fi avut acum“, a arătat Maria Țiplic, arheolog în cadrul Institutului de cercetări socio-umane din Sibiu al Academiei Române. Sub tencuială au fost descoperite cruci de consacrare și picturi și inscripții din diferite perioade.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

Friedrich Gunesch, secretar general al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România, a apreciat că la Câlnic a fost implementat un proiect valoros, biserica având de oferit vizitatorilor, pe lângă vestigiile istorice, și vestigii arheologice descoperite recent. A spus că mai sunt de pus în valoare anumite bunuri mobile, cum sunt două strane aflate acum în casa parohială, sau piatra de mormânt deosebit de valoroasă de la începutul secolului al XIII-lea, care va trebui pusă în biserică.Astăzi, când ne uităm la monumentul renovat, ne bucurăm. Ne bucurăm că am avut inițiativa, că am dus proiectul la bun sfârșit, motiv pentru care le mulțumim tuturor celor implicați, celor care au reușit să depășească obstacolele care nici măcar nu s-au terminat, pentru că mai este câte ceva de lucrat până la finalul anului. Ne bucurăm însă. Ce poate fi mai frumos atunci când vin câlnicenii, la 70 de ani, se uită la biserica tocmai renovată și exclamă: «așa frumoasă n-am văzut biserica niciodată“. Va trebui să rămânem cu picioarele pe pământ pentru că, pe lângă această renovare, sau punere în valoare, urmează acum utilizarea ei, folosirea ca monument de cultură, lăcaș de cult, dar și de întâlnire, cu oameni din comună și continuând cu turiști din țară și străinătate, de pretutindeni.“, a adăugat Friedrich Gunesch.

foto: Mesagerul de Sibiu

Reprezentantul administrației locale, primarul Lucian Tiberiu Bodea a promis sprijin în ceea ce privește amenajarea drumului de acces către biserică, dar și acțiuni care să pună în valoare monumentul proaspăt renovat. „Ce s-a făcut acum a pus oarecum umărul la ceea ce s-a făcut în urmă cu sute de ani. «Altarul ca să fie, și pietrele să ție, cer inima și viața, zidite-n temelie». Ce s-a făcut acum consider că este o continuare a ceea ce au făcut sașii odinioară în Câlnic. Biserica trebuie să își păstreze statutul de locaș de închinare, chiar dacă nu mai este comunitate de sași aici. Putem pune în valoare monumentul prin diverse activități. Anul viitor vom avea prima întâlnire de mare anvergură a sașilor din Câlnic, iar oamenii vor să inaugureze cu acest prilej biserica proaspăt renovată. Putem face concerte de orgă, dacă se dovedește că instrumentul este funcțional. Vom aranja strada spre biserică, astfel încât accesul turiștilor să fie foarte ușor“, a anunțat Lucian Tiberiu Bodea, primarul comunei Câlnic.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

Prin această investiție s-a urmărit creșterea atractivității turistice a zonei prin dezvoltarea monumentului de importanță mondială – UNESCO, respectiv Biserica evanghelică din cadrul Ansamblului Cetate (Burgviertel) Câlnic. Obiectivele specifice ale proiectului au vizat, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii, iar pe de altă parte digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea și operaționalizarea unui plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracție turistică și să conducă la creșterea numărului de vizitatori cu minim 50% anual.

Încercăm să facem tot ce se poate și să atragem atenția asupra acestor monumente, încurajați chiar și de sașii plecați“, a completat prof. acad. Marius Porumb.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

În esență, proiectul a prevăzut reabilitarea monumentului UNESCO – Biserica evanghelică din cadrul Ansamblului Cetate (Burgviertel) Câlnic, în vederea eliminării riscului accentuat de prăbușire, fiind amenajat și dotat acest ansamblu monumental în scopul protejării acesteia și asigurării accesului în deplină siguranță pentru toate categoriile de vizitatori.

Pe partea structurală au fost câteva probleme deosebite. Zidul de vest se afla într-o stare foarte gravă. El nu era fisurat, ci pur și simplu fracturat. Proiectantul a prevăzut lucrări cu piloni forați pe care să se sprijine fundațiile pe care le-am executat perimetral. Au mai avut loc decapări de tencuieli, refacere învelitoare, lucrări la pardoseală, refacerea sistemului de iluminat, lucrări de amenajare exterioară. În pardoseală au fost marcate urmele fundației bisericii recent descoperite. Sub tencuială au fost găsite câteva cruci de consacrare, care urmează să fie valorificate și puse în valoare“, a declarat ing. Sorin Lețiu, reprezentantul constructorului Euras SRL Satu Mare.

foto: Mesagerul de Sibiu

Biserica evanghelică, pe care localnicii o cunosc sub denumirea „din Deal“, se considera până acum a fi fost construită în secolul al XIII-lea, dar structura de acum datează din secolul al XV-lea, fiind mult modificată în secolul al XIX-lea, fapt care a determinat aspectul său neogotic. Înăuntru se mai păstrează două tabernacole şi portalul gotic al sacristiei. În cor se păstrează câteva elemente de sculptură din faza iniţială: două tabernacole şi portalul sacristiei, precum şi coloane angajate ce susţineau cândva o boltă. Tot aici se află două strane baroce pictate, databile în a două jumătate a secolului al XVIII-lea. Tribună vestică a bisericii adăposteşte o orgă datând din 1867, construită de Carl Hesse din Viena.

Cetatea Câlnic, împreună cu celelalte monumente istorice, formează Centrul Cultural Internaţional, patronat de Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca şi Asociația “Ars Transsilvaniae” România. În spaţiile din cetate au fost şi sunt organizate mai multe expoziţii documentare şi de artă, iar capela a devenit aula în care se desfăşoară simpozioane, colocvii şi conferinţe. În aceeași ambianţă s-au desfăşurat concerte şi audiţii de muzică medievală, renascentistă sau barocă.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*