Centrul de tineret Rășinari în colaborare cu Casa de cultură a studenților Sibiu a organizat sâmbătă, 28 septembrie, un atelier de cianotipie la care au participat 16 copii si tineri din Rășinari și Prislop.
Aelierul a fost coordonat de Oscar Iustin, coordonatorul cercului de fotografie Fotoclub Orizont Sibiu.
„Scopul acestui atelier a fost dezvoltarea spiritului de creație și imaginația participantilor, folosirea metodelor alternative de creatie, fară folosirea tehnicii digitale ci doar a materialelor la îndemână în natură, materiale reciclabile, etc.
Participanții au fost entuziasmații, numărul de lucrări variind intre 1 și 5 pentru fiecare participant.
Vom organiza o expoziție cu lucrările realizate, lucrări care vor putea fi văzute la sediul Centrului de Tineret Rasinari”, au transmis organizatorii evenimentului.
Proiectul este finanțat de Primăria Comunei Rășinari în cadrul Agendei Culturale 2024 prin Asociația Dram Center 07 Sibiu.
Cianotipia e unul din cele mai simple și directe procese de obținere a unei copii. Se folosesc doar două substanțe, fericianura de potasiu și citratul feric de amoniu. Imaginea apare direct, după expunerea la soare a sandwich-ului – negativ / hârtie tratată. Nu necesită developare, doar o spălare în apă a săruruilor rămase neexpuse. Se practică în final o intensificare într-o baie de apă cu câțiva stropi de apă oxigenată, pentru a produce instantaneu procesul de oxidare, care s-ar întâmpla în mod natural în câteva zile.
Cianotipia e un proces de printare prin copie contact. Inventat de John Herschel în 1842. Particularitatea principală e că produce printuri de culoare albastră din cauză că substanța fotosensibilă nu e pe bază de argint, ci pe bază de fier.