FOTO 25 de ani de la prima vizită a Prințului Charles de Wales la Sibiu: ”Veți rămâne în sufletul meu”

Nu mai este niciun secret faptul că Charles al III-lea, Regele Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord este îndrăgostit iremediabil de România. Dar relația Majestății Sale cu Sibiul este o idilă care s-a înfiripat încă din 1998, când, pe atunci încă prinț, Charles de Wales, moștenitorul tronulul Regatului Unit al Marii Britanii, Scoției și Irlandei de Nord, a călcat pentru prima dată în micul nostru burg. A fost fascinat de orașul nostru și nu și-a putut ascunde admirația pentru arhitectura gotică și medievală.

Ziua de 4 noiembrie 1998 a fost, cu sigutanță, una istorică pentru Sibiu, după cum relata presa vremii. Alteța Sa Regală, Prințul Charles de Wales, moștenitorul tronului Regatului Unit al Marii Britanii, Scoției și Irlandei de Nord punea, pentru prima dată piciorul pe pâmânt sibian.

Încă de când a aterizat pe Aeroportul din Sibiu, unde a fost întâmpinat de reprezentanții autorităților locale de atunci – prefectul Dorin Pârvu și președintele Consiliului Județean Sibiu, Nicolae Nan – Alteța Sa Regală și-a mărturist simpatia pentru micul nostru burg.

Prima vizită pe care a făcut-o prințul în orașul nostru a fost la Muzeul Brukenthal, unde a semnat în Cartea de onoare a Orașului, apoi a primit Cheia și însemnele orașului de la primarul de atunci, Dan Condurat.

 

A vizitat apoi centul istoric al Sibiului. La Catedrala Evangelică Charles de Wales a fost întâmpinat de Episcopsul Cristoph Klein, arhitectul Hermann Fabini și președinteșe de atunci al FDGR, Paul Philippi. În continuare s-a plimbat prin Piața Huet, pe Podul Minciunilor, a admirat Turnul Sfatului și mai multe case vechi din zona centrală. Peste tot a fost însoțit de sibienii entuziasmați de prezența oaspetelelui de seamă.

Nicio secundă Alteța Sa Regală nu și-a putut ascunde admirația pentru arhitectura orașului nostru. A fost atunci, în noiembrie 1998 când Prințul Charles de Wales, cel care de astăzi va fi Charles al III-lea, Regele  încoronat Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, s-a îndrăgostit iremediabil, la prima vedere, de Sibiu și de România.

Prima vizită a Prințului Charles în România, din perioada 3-5 noiembrie 1998, a făcut parte dintr-un turneu mai amplu al mostenitorului Coroanei britanice prin sud-estul Europei. Alteța Sa Regală a venit în țara noastră la invitația președintelui de atunci, Emil Constantinescu. El a sosit în România la bordul unui avion personal, venind din Slovenia. Programul a inclus o vizită la Sibiu și în satul săsesc Moșna. Șederea în România a Prințului a continuat cu o vizită la București, cu vizitarea câtorva așezăminte de caritate și cu participarea la un antrenament mixt al militarilor romani si britanici.

Ultima vizită a Prințului Charles în România a fost tot la Sibiu, anul trecut, în 30 mai. Aici s-a întâlnit la Sala Thalia cu oficialitățile locale și a lansat cel mai mare proiect de reîmpădurire din Europa.

 

Moștenitorul de drept al Coroanei

Regele Charles al III-lea s-a născut la Palatul Buckingham din Londra, la 14 noiembrie 1948, fiind primul copil al reginei Elisabeta a II-a (1926-2022) şi al prinţului consort Philip, duce de Edinburgh (1921-2021), din cei patru ai cuplului regal. Charles are o soră, pe Anne, Prinţesă Regală (n. 15 august 1950) şi doi fraţi, Andrew, duce de York (n. 19 februarie 1960) şi Edward, în prezent, duce de Edinburgh (n. 10 martie 1964). Charles Philip Arthur George a fost botezat la 15 decembrie 1948, în Sala de Muzică a Palatului Buckingham, de către Arhiepiscopul de Canterbury, Geoffrey Fisher, notează https://www.royal.uk/.

Charles Philip Arthur George a fost învestit, la 1 iulie 1969, cu titlul de prinţ de Wales, de regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Ceremonia s-a desfăşurat la Castelul Caernarfon, regiunea Gwynedd (nordul Ţării Galilor). În ziua de 11 februarie 1970, şi-a ocupat locul cuvenit în Camera Lorzilor.

 

Militar de carieră

Charles de Wales și-a început pregătirea militară la Colegiul Cranwell ”Royal Air Force – RAF” din Lincolnshire (martie 1971), devenind pilot. Prinţul efectuase, la cererea sa, o serie de exerciţii de zbor, în timp ce se afla la studii la Cambridge. În septembrie 1971, s-a îndreptat spre o carieră în marina militară. După un curs de şase săptămâni la Colegiul Marinei Regale din Dartmouth, a efectuat stagiul la bordul distrugătorului HMS Norfolk şi a două fregate. S-a calificat ca pilot de elicopter în 1974, înainte de a se alătura echipei 845 Naval Air Squadron de pe portavionul HMS Hermes. La 9 februarie 1976, prinţul a preluat, pentru o perioadă de nouă luni, comanda căutătorului de mine HMS Bronington.

 

Căsătoria cu Diana Spencer

Prinţul Charles s-a căsătorit cu Lady Diana Spencer (n. 1 iulie 1961 – m. 31 august 1997), la 29 iulie 1981, la Catedrala St. Paul. Lady Diana a devenit prinţesă de Wales. Cuplul princiar a avut doi fii: William Arthur Philip Louis (n. 21 iunie 1982) şi Henry Charles Albert David (n. 15 septembrie 1984). Prinţul şi prinţesa de Wales au efectuat turnee în străinătate şi au avut multe angajamente împreună în Marea Britanie. La 9 decembrie 1992, prim-ministrul, John Major, a anunţat Camera Comunelor că prinţul şi prinţesa de Wales au convenit să se separe. Divorţul s-a pronunţat la 28 august 1996. Prinţesa, considerată un membru al familiei regale, a continuat să locuiască la Palatul Kensington şi să îşi desfăşoare activitatea publică pentru o serie de organizaţii de caritate.

 

Tragicul sfârșit al lui Lady Di

La 31 august 1997, Lady Diana şi-a pierdut viaţa într-un accident de maşină la Paris. În ziua înmormântării, prinţul de Wales şi-a însoţit fiii, prinţul William, în vârstă de 15 ani şi prinţul Harry, în vârstă de 12 ani, în drumul către Westminster Abbey, unde a fost depus trupul prinţesei de Wales.

 

Descendenții regali

Prinţul William, în prezent, prinţ de Wales, s-a căsătorit la 29 aprilie 2011, cu Kate Middleton, şi au trei copii: prinţul George (n. 2013), prinţesa Charlotte (n. 2015) şi prinţul Louis (n. 2018). Prinţul Harry, duce de Sussex, s-a căsătorit cu Meghan Markle la 19 mai 2018 şi au, la rândul lor, doi copii: Archie Mountbatten-Windsor (n. 2019) şi Lilibet Mountbatten-Windsor (n. 2021). În 2020, ducii de Sussex s-au retras din rândul membrilor activi ai casei regale britanice şi s-au mutat în SUA.
La 9 aprilie 2005, prinţul Charles s-a căsătorit, în cadrul unei ceremonii civile, cu Camilla Parker Bowles, care a primit titlul nobiliar de ducesă de Cornwall. O ceremonie religioasă a fost oficiată, apoi, la Capela Sf. George de la Castelul Windsor.

 

Legat de România

Ca prinţ de Wales, Charles a manifestat un deosebit interes pentru România, scrie Agerpres. A efectuat, începând cu anul 1998, o serie de vizite oficiale dar şi particulare în România, implicându-se în păstrarea patrimoniului cultural românesc, achiziţionând şi restaurând mai multe case vechi din mediul rural. Cea mai recentă vizită în România a fost la 25 mai 2022, având atunci întrevederi cu preşedintele şi cu premierul României, dar şi cu Custodele Coroanei române, Margareta. În prezent, are mai multe proprietăţi în România.
La 2 iunie 2015, a fost lansată Fundaţia ”Prinţul de Wales”, organizaţie caritabilă ce sprijină conservarea patrimoniului arhitectural, agricultura şi dezvoltarea durabilă în România. Principalul obiectiv al organizaţiei este dezvoltarea aptitudinilor profesionale în comunităţile rurale pentru a ajuta localnicii să îşi găsească mai uşor un loc de muncă. Fundaţia este parte a ”The Prince’s Charities Group” şi are sediul în Viscri, judeţul Braşov, localitate aflată în patrimoniul UNESCO.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit prinţului de Wales, la 29 martie 2017, Ordinul Naţional ”Steaua României” în Grad de Mare Cruce, în semn de ”preţuire pentru activitatea în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume”.

 

Noul Rege

Regina Elisabeta a II-a a încetat din viaţă la reşedinţa sa de la Balmoral, Scoţia, la 8 septembrie 2022. La 10 septembrie 2022, prinţul Charles a fost proclamat rege, sub numele de Charles al III-lea de către Consiliul de Ascensiune, într-o ceremonie urmată de salve de tun şi de citirea proclamaţiei în Londra şi în principalele oraşe ale Regatului Unit – Edinburgh în Scoţia, Belfast în Irlanda de Nord şi Cardiff în Ţara Galilor -, potrivit agenţiilor internaţionale de presă. Mâine, 6 mai 2023, Charles al III-lea va fi încoronat rege al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas, alături de regina consoartă Camilla, în cadrul unei ceremonii găzduită de Westminster Abbey.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*