Fosta clădire a Colegiului Național „Andrei Șaguna” prinde iar viață cu ajutorul SCAF

Cu ocazia Festivalului Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu (SCAF), fosta clădire a Colegiului Național „Andrei Șaguna” este readusă la viață, va fi igienizată, renovată și va adăposti o parte din expozițiile de artă.

Foto: Facebook Muzeul Național Brukenthal

Clădirea istorică a Mănăstirii Ursulinelor din Sibiu, acum o ruină, se află în prezent în patrimoniul Arhiepiscopiei Romano-Catolice, însă a fost închiriată Muzeului Național Brukenthal până în data de 10 noiembrie 2024. Instituția de cultură se va ocupa de amenajarea spațiului, de igienizare și de renovare. „Colaborarea și prietenia pe care personal o am cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de la Alba Iulia și cu Arhiepiscopul de acolo, ne-am întâlnit acum câteva luni și am discutat despre darea în folosință până în 10 noiembrie a fostei Mănăstiri Ursuline. Printr-un parteneriat, Muzeul Național Brukenthal a preluat imobilul și vom amenaja acolo câteva spații, cele două grădini din trei pentru a organiza și de a deschide Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu”, a declarat Alexandru Chituță, directorul Muzeului Național Brukenthal.

Deși acum este o clădire lăsată de izbeliște, s-au făcut studii, s-a constatat că nu există mari probleme la structura de rezistență, iar planul este de a o transforma într-un spațiu de artă cel puțin temporar. Igienizarea spațiului va fi realizată din fondurile proprii ale Muzeului Național Brukenthal și din sponsorizări. Prin salvarea acestei clădiri, fostă unitate de cult, se salvează o parte din istoria orașului Sibiu.

„O mare parte din lucrările din acest an din cadrul SCAF le vom expune acolo. Vom folosi acolo câteva sute bune de metri pătrați din clădire. Vom lua sala festivă, se vor lua aproximativ 15-20 de camere din 60”, a menționat Chituță. De asemenea, managerul a asigurat vizitatorii că spațiul este unul sigur și că nu prezintă niciun fel de pericol pentru cei care vor să vadă obiectele de artă expuse acolo.

Autor: Ștefana Baba

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*