Judeţul Sibiu se numără printre primele cinci zone cele mai dezvoltate din România, ţinând cont de faptul că 80% din bugetul de dezvoltare al Consiliului Judeţean (CJ) se bazează pe fonduri nerambursabile, potrivit directorului ADR Centru, Simion Creţu şi preşedintelui CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.
„Sibiul este o zonă dezvoltată, mă refer la nivelul României. Cea mai dezvoltată zonă din România este Bucureştiul, după aceea este Clujul, Timişoara, şi pe locul 4-5 vin judeţele Braşov şi Sibiu, care sunt cam la acelaşi nivel de dezvoltare, dar care pentru viitor au un potenţial de dezvoltare mare. Deci noi suntem în continuare avantajaţi de infrastructura care se dezvoltă în această regiune, să zicem, acum suntem numărul 1 în ţară în ce priveşte atât autostrăzile, cât şi linia ferată, amândouă coridoarele pan-europene III prin regiunea noastră şi încă zona va rămâne atractivă până când nu se deschide Moldova şi sudul“, a declarat directorul general al ADR Centru, marți, cu prilejul unei dezbateri publice la Sibiu.
Simion Crețu a subliniat că la ADR au fost depuse, din județul Sibiu, 307 proiecte, în valoare totală de peste 500 de milioane de euro, din care 445 milioane bani nerambursabili. 91 de proiecte au fost respinse, alte 110 – în valoare totală de 62 milioane de euro – sunt în curs de evaluare și sunt contractate 93 de proiecte, care însumează 199 milioane de euro.
Sibiul a înțeles lecția europeană
CJ Sibiu şi-a asigurat 80 la sută din bugetul de dezvoltare al instituţiei din fonduri nerambursabile, asta în condiţiile în care proiectele de dezvoltare beneficiază de mai mult de jumătate din totalul bugetului.
„În județul Sibiu, oamenii înțeleg de ce este nevoie să fii în Europa și ce beneficii adduce Europa. Pentru Consiliul Judeţean Sibiu, anul acesta, din 64 la sută buget total de dezvoltare, 20 la sută sunt fonduri proprii, 80 la sută sunt fonduri nerambursabile. Aşadar, de patru ori mai multe investiţii putem face cu fondurile atrase, decât am fi făcut în mod normal, dacă ne-am fi folosit doar bugetul propriu. Eu cred că fiecare dintre dumneavoastră înţelegeţi că dezvoltare reală şi mai accelerată şi pe termen lung se poate face accesând aceste fonduri. Urmează o nouă perioadă de programare, vor fi reguli noi. Mizăm în continuare pe sprijinul ADR Centru, pentru că stăm atât de bine cu absorbţia fondurilor UE pe Regiunea Centru“, a arătat preşedintele CJ Sibiu.
Simion Creţu şi Daniela Cîmpean au vorbit despre fondurile europene, marţi, la sediul CJ Sibiu, unde a avut loc o dezbatere publică la care au participat peste 120 de persoane. La eveniment a fost prezentă și Ioana Leca, city managerul municipiului Sibiu, care a vorbit despre marile proiecte ale municipalității, între care a menționat amenajarea malurilor Cibinului, centura de sud, modernizarea Căii Dumbrăvii și achiziția de autobuze noi.
Atuurile economiei Sibiului, indicate de participanții la dezbatere
- turism
- agricultură
- resurse umane
- infrastructură