Folclor românesc la Festivalul Zilele Muzicale Româno-Americane

Festivalul Zilele Muzicale Româno-Americane, organizat de Filarmonica de Stat Sibiu, continuă astăzi, la ora 19.00, cu o seară de folclor, alături de Nicolae Furdui Iancu și Ansamblul Crai Nou, apoi cu concertul simfonic „Un american la Sibiu…”, în Piața Mare, la ora 21.00.

Festivalul Zilele Muzicale Româno-Americane propune astăzi, de la ora 19.00, pe esplanada Filarmonicii, o seară de folclor românesc, alături de Nicolae Furdui Iancu și Ansamblul Crai Nou. În deschidere va cânta Cristian Fodor.

Interpretul de muzică populară Nicolae Furdui Iancu a avut primul contact cu scena la doar 17 ani, cu orchestra liceului unde învăța. În anul 1987 i-a apărut primul LP și a înființat grupul folcloric „Crai Nou” din Alba-Iulia. A profesat în învățământ până în 1989, iar de atunci s-a dedicat în întregime cântecului popular. Om de o mare valoare artistică și sufletească, Nicolae Furdui Iancu este și va fi mereu o mare stea și un simbol veșnic al folclorului românesc autentic din toate timpurile.
O voce amplă, încărcată de vibraţie, Cristian Fodor este singurul interpret hunedorean de muzică populară după 1990 premiat cu faimosul trofeu „Floarea din grădină”.

Concert simfonic

De la ora 21.00 sibienii sunt invitați în Piața Mare la concertul simfonic „Un american la Sibiu…”. Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de dirijorul american Daniel Spaw, iar la pian o veți urmări pe formidabila solistă Sînziana Mircea, prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. În program, lucrări de George Gershwin și Leonard Bernstein.

Dirijorul american Daniel Spaw s-a născut în Nashville (SUA), iar actualmente este dirijor principal și director artistic al Filarmonicii din Bad Reichenhall (Germania). Tânărul și talentatul Spaw, care dirijează anual peste 100 de concerte, s-a consacrat în peisajul muzical germanic datorită muzicalității sale dinamice și versatilității care îi permite să abordeze o arie vastă de genuri și stiluri muzicale.
Pianista Sînziana Mircea are o carieră artistică bogată pe plan internațional, fiind prezentă pe mari scene din Europa, Asia și America de Nord. Debutul său la Ateneul Român a avut loc la frageda vârstă de 7 ani, urmat de debutul în SUA la 11 ani și un turneu pe continentul nord american la 14 ani.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura